Prima pagina  |   Noutati  |   Legaturi  |   Parohii Ortodoxe Brasov  |   Contact
Protopopiatul Ortodox Brasov: Protopopiatul Ortodox Brasov este condus de preot Danuț-Gheorghe Benga si cuprinde parohohiile din Brasov si unele din localitatile limitrofe. Protopopiatul Brasov face parte din Mitropolia Ardealului.
Prezentarea protopopiatului Structura administrativa Invatamant teologic Librăria Arhidiecezana
Va aflati aici: Prima pagina > Structura administrativa > Parohii ale protopopiatului > Biserica Sf.Constantin si Elena - Stupini

Biserica Sf.Constantin si Elena - Stupini


Imagine mare
Adresa: Albinelor nr.8
Preot Stroie Nicolae
Telefon:0368-444046

Vedeti unde este biserica pe harta


Primul preot atestat documentar pe aceste meleaguri a fost preotul Datcu din Stupini, slujitor la Bisericile Sf. Nicolae si Sf. Treime din Schei, care la 1756 sluje într-o capela pe strada Izvorului. La 1773, un alt preot cu numele Nistor din Stupini cere magistratului sa fi scutut de taxe ca si ceilaltI preoti. Nu se stie unde au slujit acesti preoti.

Biserica actuala a luat fiinta în urma decretului de concivitate emis de Iosif al II-lea în anul 1781. Dupa trei ani de la emiterea decretului, în 1784 cunoscutul negustor brasovean din Cetatea Brasovului, Constantin Dsanly, unul din epitropii Bisericii Adormirea Maicii Domnului, începe constructia Bisericii din Stupini din fonduri proprii, obtinând aprobarile din partea autoritatilor, definitivând lucrarea în anul 1791. Decedat în 1815, Costantin Dsalny afost înmormântat în cimitirul ctitoriei sale.

Initial biserica a fost construita în forma de corabie, o combinatie de stil gotic cu bizantin, bolta fiind semicilindrica. Între anii 1901 – 1929 biserica a fost reparata capital, iar între anii 1952-1953 biserica fost marita prin adaugarea a doua abside laterale si un nou altar, capatând astfel forma de cruce. Tinda biserici sustine turnul, care este construit în stil gotic în anul 1955, sustinând cele doua clopote vechi.

Ulterior Biserica a cunoscut mai multe modificari de constructie, fiind de mai multe ori pictata în tehnica fresco. Între anii 1957-1958 biserica este repictata în aceeasi tehnica de cunoscutul pictor fagarasan Iosif Vasu. În aceeasi perioada, la Atelierele Patriarhiei din Bucuresti se realizeaza actualul iconostas din lemn de stejar, sculptat.

Biserica a fost deservita mai întâi de protul Ioan Irimie (1791-1843), urmat de fiul sau Gheorghe Irimie (1843-1853). Dupa moartea acestuia, începând cu anul 1854 este numit preotul Ioan Maximilian pâna în anul 1886, urmat de fiul sau Ioan I. Maximilian, care a slujit biserica pâna în anul 1928, acesta din urma fiind si autorul monografiei bisercii si scolii din Stupini. I-a urmat preotii Ioan Popa si Gheorghe Cotantin (929-1952) si dupa un an preotul Nicolae Stoican, care continua lucrarile de marire a biserice si dupa instalarea sa la biserica Sf. Adormire din Cetate ( 1 noiembrie 1953), biserica a fost pastorita de preotul Adrian Cosma, fiu al satului si contabil al protopopiatului Brasov, care finalizeaza lucrarile de marire a bisericii, inclusv pictura si mobilierul, pastorind biserica pâna în anul 1990. Dupa acest an biserica este slujita de preotul de azi,  Nicolae Florin Stroe, când biserica si cimitirul sunt împrejmuite de un frumos gard pretector din beton si între 2002-2006 se restaureaza din nou biserica.

Localizare Biserica Sf.Constantin si Elena - Stupini in Brasov

 

© 2007-2015 Copyright Protopopiatul Ortodox Brasov Functioneaza cu aplicatia LOGSite - www.log.ro
Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.
Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul Protopopiatului Ortodox Brasov.