Prima pagina  |   Noutati  |   Legaturi  |   Parohii Ortodoxe Brasov  |   Contact
Protopopiatul Ortodox Brasov: Protopopiatul Ortodox Brasov este condus de preot Danuț-Gheorghe Benga si cuprinde parohohiile din Brasov si unele din localitatile limitrofe. Protopopiatul Brasov face parte din Mitropolia Ardealului.
Prezentarea protopopiatului Structura administrativa Invatamant teologic Librăria Arhidiecezana
Va aflati aici: Prima pagina > Structura administrativa > Parohii ale protopopiatului > Biserica Sf.Gheorghe - Blumana I

Biserica Sf.Gheorghe - Blumana I


Imagine mare
Adresa: B-dul 15 Noiembrie nr.29
Titlu: Biserica Sfantul Gheorghe - Blumana I si X
Preoti parohi: - Teulea Catalin, telefon 0728146450 (Blumana I)
Raicu Ioan Stelian, telefon 0729068800 (Blumana X)
Pictura: 1990 de fratii Morosan

Vedeti unde este biserica pe harta


Cladirea în care se slujeste astazi a fost ridicata în 1903 ca locuinta particulara a unui vânator pasinat.

Ridicata în stil renascentist târziu din piatra bruta în relief pentru parter si caramida la etaj. Spre apus a fost ridicat un turnulet cu cruce, încadrat de doua statui din piatra, reprezentând un urs si un vânator suflând din corn, iar alaturi un câine de vânatoare. Tot în exterior, spre rasarit se afla o statuie din piatra, reprezentând un înger, iar mai jos un cerb. În interior ferestrele sunt în vitralii cu îngeri si inscriptia ,,Pax in domo". La ferestre, în vitralii se gasesc mai multe scene de vânatoare cu ursi si cerbi.

Dupa Marea Unirea, fiind parasita si intrând în patrimoniul Statului Român, cladirea a primit mai multe destinatii: mai întâi orfelinat de fete (imedit dupa primul razboi mondial) si apoi sediu pentru redactia si tipografia "Gazetei de Transilvania", sub condurea lui Ioan Braniste.

Din 1934, prin stradania preotului Ioan Popa, se amenajeaza la etaj biserica actuala, cu aprobarea Ministerului Cultelor (ordin 48056) si al Arhieiscopiei Sibiu (ordin 1308), realizânduse si la mansarda anexe ale bisericii.

Cu acest scop s-au facut anumite modificari interioare: s-au înlaturat trei pereti despartitori, creindu-se un spatiu de forma paralelipipedica, cu plafonul drept, altarul fiind despartit de nava printr-un iconostas compact, lucrat din lemn si placaj si decorat cu icoane pictate în ulei pe musama.

Pe terasa dinspre rasarit s-a ridicat o clopotnita cu trei clopote donate de credinciosi, pastrând înca inscriptiile cu numele donatorilor.

În anul 1985 s-au facut ultimile modificari, marindu-se capacitatea interioara prin încorporarea în nava a spatiului de pe latura de nord si a încaperii din fundul spatiului, precum si transformarea mansardei în cafas. Pe întrega suprafata s-a creat o bolta de forma semicirculara, segmentata în doua prin trei arcade sprijinite pe sase piliastri, iar în cele doua bolti s-au construit doua cupole, având la baza patru pandantivi si doua ogive spre latura de sud si de nord.

Spatiul altarului a fost transformat în forma exagonala, creindu-se proscomidiarul si diaconicolnul si în locul plafonului s-a construit o semicalota.

În continuarea pronaosului, pe latura de nord-vest, se afla un spatiu destinat pentru oficierea parastaselor, unde s-au confectionat doua hote încapatoare pentru arderea lumânarilor.

Tot în 1985, deasupra casei scarilor, a fost construita clopotnita Bisericii, iar pentru degajarea altarului de activitatile legate de cult, s-a construit în casa scarilor o anexa a altarului.
 
În anul 1989 s-a început lucrarile de pictare a bisericii cu concursul fratilor pictori Mihail si Morosan si colboratorii sai Gheorghe Rogojan si Dumitru Balasa, ultimii realizând si icoana de hram a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

La altarul acestei sfinte biserici, dupa 1934 au slujit urmatoii preoti: Ioan Popa, Dumitru Tohaneanu, Teodor Ciurus, Aurel Anghel, Nicodim Belea, Nicolae Modoiu, Simeon Pavel, Ion Baditoiu si Gheorghe Grindu.

Localizare Biserica Sf.Gheorghe - Blumana I in Brasov

 

© 2007-2015 Copyright Protopopiatul Ortodox Brasov Functioneaza cu aplicatia LOGSite - www.log.ro
Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.
Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul Protopopiatului Ortodox Brasov.