Prima pagina  |   Noutati  |   Legaturi  |   Parohii Ortodoxe Brasov  |   Contact
Protopopiatul Ortodox Brasov: Protopopiatul Ortodox Brasov este condus de preot Danuț-Gheorghe Benga si cuprinde parohohiile din Brasov si unele din localitatile limitrofe. Protopopiatul Brasov face parte din Mitropolia Ardealului.
Prezentarea protopopiatului Structura administrativa Invatamant teologic Librăria Arhidiecezana
Va aflati aici: Prima pagina > Structura administrativa > Parohii ale protopopiatului > Biserica Sf.Petru si Pavel - Tractorul

Biserica Sf.Petru si Pavel - Tractorul


Imagine mare
Biserica Tractorul I
Adresa: Aurel Vlaicu nr.34
Preot Manolache Mihai
Telefon: 0722306600
Construita: 1963
Pictata: de Gheorghe Costin

Biserica Tractorul II
Adresa: biserica comuna cu Brasov Tractorul I
Preot Voineag Ioan
Telefon: 0722780775

Biserica Tractorul V
Adresa: biserica comuna cu Brasov Tractorul I
Preot Adam Mircea
Telefon: 0745083004

Vedeti unde este biserica pe harta


La 1943, neexistând nici o parohie în cartierul zis "Tractorul", care se aglomera mereu prin politica de indutrializare a timpului, mitropolitul Ardealului, dr. Nicolae Balan aproba noua parohie instalând ca slujitor al nou înfintatei parohie pe preotul Gheorghe Malene (originar din Boholt-Fagaras), Neavând un lacas de cult, savârsea serviciul religios într-o camera dintr-o locuinta particulara a catierului (str. Reconstructiei nr.2, proprietar Gheorghe Rosculet), doar patru ani, caci la 30 iunie 1947, în urma unui fatal accient, trece la cele vesnice. Provizoriu, pentru un an de zile (15 iulie 1947-2 februarie 1948) parohia este suplinita de preotul Iuliu Isa, paroh al Bisericii Sf. Nicolae din Schei.
 
În 19 noiembrie 1947 este numit ca paroh titular preotul Moise Benga, care slujise pâna atunci la parohia din Sirnea-Bran. Ca si înaintasii sai, este nevoit sa desfasoare activitatea de cult în propria casa parohiala, adaptata ca biserica. Prin eforturi deosebite, obtine o gradina în strada Vulcan nr.63, o alta casa în str. Stefan Rab nr.17, un teren între strazile Vulcan si Codrul Cosminului (3000 m.p.) si o alta casa în str. 13 Decembrie nr.8. Venitul acestor noi proprietati au format baza materiala, dar si morala pentru curajoasa intentie de a ridica monumantalul lacas de azi. Cu concursul antrepenorului Ioan Craciun se fac planurile vitoarei cladiri si la 20 septembrie 1957 se încep lucrarile de constructie, pentru ca la 27 octombrie 1957, în prezenta ierarhului de atunci, mitropolitului Nicolae Colan sa se puna « piatra fundamentala». În toamna aceluiasi an se executa fundatiile si se ridica soclul la cca. 1-1/2 m. În anul 1960 era deja turnat în beton podeaua corului si cenurile de la baza turnurilor ; se zidise din caramida partea frontala si turla din dreapta, acopeita cu tabla, asezându-se si sfânta cruce.

În anul 1960, fiind numit al doilea paroh în persoana preotului Dumitru Dârjan (pâna în anul 1993), venit de la parohia Arenita-Sighisoara se continua lucrarile  cu concursul ing. Miahi Marinescu si ing. Andrei Balasiu, când s-au turnat din beton armat cei doi stâlpi de la începutul horelor, arcada si planseul naosului, ridicând în 1964 cupola, pentru ca la 28 mai, acelasi an, sa se ridice crucea cea mare pe cupola, dupa care s-au început lucrarile de tencuire a interiorului, punându-se totodata în globul de pe turla pisania istorica a bisericii, ca marturie peste veacuri.

Doar moartea, survenita în 1966, la cei 55 ani ai sai, l-au oprint pe primul ctitor Moise Benga sa-si întrerupa  activitatea ctitoriceasca (cu doua luni înainte de sfintirea religioasa a acestei lucrari).

Din 1969 este numit paroh preotul Viorel Chitiu, în timpul caruia (1969-1996) se fac alte lucrari de înzestrare a Bisericii, între care si pictura interioara  si iconostasul actal de catre pictorul Gheorghe Dobrescu Custuriu (1983-1986). În 20 octombrie 1996 biserica este sfintita de mitropolitul dr. Antonie Plamadeala.

Astazi biserca este deservitade proetii Mihai Manolache (din anul 1993), Ioan Voineag (din anul 2004) si Mircea Adam (din anul 2006).

Localizare Biserica Sf.Petru si Pavel - Tractorul in Brasov

 

Intrarea in biserica
Imagine mare
Biserica
Imagine mare
Biserica Sf.Petru si Pavel - Tractorul
Imagine mare
Biserica Sf.Petru si Pavel - Tractorul
Imagine mare
Biserica Sf.Petru si Pavel - Tractorul
Imagine mare
Biserica Sf.Petru si Pavel - Tractorul
Imagine mare
© 2007-2015 Copyright Protopopiatul Ortodox Brasov Functioneaza cu aplicatia LOGSite - www.log.ro
Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.
Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul Protopopiatului Ortodox Brasov.