Prima pagina  |   Noutati  |   Legaturi  |   Parohii Ortodoxe Brasov  |   Contact
Protopopiatul Ortodox Brasov: Protopopiatul Ortodox Brasov este condus de preot Danuț-Gheorghe Benga si cuprinde parohohiile din Brasov si unele din localitatile limitrofe. Protopopiatul Brasov face parte din Mitropolia Ardealului.
Prezentarea protopopiatului Structura administrativa Invatamant teologic Librăria Arhidiecezana
Va aflati aici: Prima pagina > Librăria Arhidiecezana > Despre Cartea religioasa

Despre Cartea religioasa


Imagine mare

Cartea  religioasa este fereastra si deschidere spre dumnezeu, spre sine si spre ceilalti.

Cartea este cel mai rabdator profesor.

pentru aceea, parinte atanasie, daca vrei singur sa te mantuiesti si sa arati ucenicilor tai calea imparateasca a poruncilor lui dumnezeu, ceea ce duce catre imparatia cereasca, sa te lipesti cu tot sufletul catre citirea cartilor... iar sfantul ioan gura de aur graieste: «pentru aceea, trebuie multe rugaciuni, si totdeauna invatatura a dumnezeiestilor scripturi, ca focul relelor patimi sa-l stinga si fumul intunecarii lumesti sa-l risipeasca; ca rugaciunea si citirea sfintelor carti foarte pe noi ne foloseste ca nimic alta, daca aceasta o facem cu trezvire. ca aceasta este hrana sufletului, aceasta este impodobirea, aceasta este viata si ridicarea mintii si intarirea. spre acest lucru totdeauna sa ne intarim si spre aceasta sa ne sarguim». asijderea si toti sfintii parinti ne invata pe noi, ridicandu-ne catre citirea cea cu osardie a cartilor.

(Sfantul Paisie de la Neamt, Cuvinte si scrisori duhovnicesti, vol. 2)


Incursiune in istoria tiparului brasovean

            „La noi (în țară), tiparul ia naștere pe terenul unei îndelungate tradiții a scrisului confirmat de numeroasele manuscrise din veacurile XI-XVI, copiate în taina chiliilor de mănăstire, a bisericilor de mir sau în cancelariille voievodale.”[1]

            Pr. Prof. Dr. Vasile Oltean, în lucrarea sa „Catalog de carte veche din Șcheii Brașovului” menționează un prim manuscris din acest spațiu: „o recentă descoperire în Șcheii Brașovului, constând dintr-un fragment de Omiliar [carte de predici], ce datează din sec. XI-XII”[2], scris în limba slavă, acesta fiind expus în prezent la Muzeul Primei Școli Românești.

            O călătorie în istoria tiparului brașovean trebuie să țină cont de câteva puncte de reper sine qua non.

            La 1539, cel care instalează la Brașov prima tipografie, „adusă probabil din Germania, de la Mainz”[3] este Johannes Honterus, tipărind manuale școlare: în limba latină, cărți de gramatică, primul manual de drept tipărit pe teritoriul țării noastre, alte manuale destinate educației etice și religioase, un manual de filozofie în limba greacă, prima tipăritură muzicală etc.

            Despre biruința scrisului în limba română[4] vorbim începând cu Diaconul Coresi, acesta tipărind, printre multe altele,

  • Tetraevanghelul românesc [primul text tipărit în limba română al celor patru evanghelii][5] la 1561
  • Psaltirea [sau Pslamii lui David, una din cărțile Vechiului Testament][6] românească la 1568
  • Liturghierul românesc [carte de slujbă bisericească ce cuprinde textele și cântările slujbei Sfintei Liturghii și ale slujbelor premergătoare: rânduiala Vecerniei (slujba de seară), a Miezonopticii (slujba ce se săvârșește la miezul nopții), cât și rugăciuni pentru diferite trebuințe][7] la 1570

            Un alt moment de referință are loc în anul 1731, când dascălul Petcu Șoanu tipărește primele calendare românești, acesta devenind astfel autorul primului calendar almanah în limba română.[8]

            La începutul secolului al XIX-lea, activitatea tipografică în Transilvania este reluată de frații Boghici[9], iar tipografia Johann Gott este considerată ca o „continuatoare a tipografiei honteriene”[10].

Librăria Ciurcu

            O bună perioadă de timp tipăriturile erau distribuite în cadrul bisericii.

            În plan brașovean, extinderea spre aripa librăriilor s-a petrecut la 1880, când istoria consemnează activitatea desfășurată de Casa de librărie și tipografia Ciurcu, care purta numele fondatorilor săi, frații Nicolae și Ion Ciurcu.[11] Celebra librărie Ciurcu, situată pe strada Hirscher[12], a adus o diversificare a tipăriturilor din punct de vedere tematic (anecdote populare, schițe, fabule, comedii, opere ale scriitorilor brașoveni, dar și ale celor din afara Brașovului etc.)[13]

            De asemenea, menționăm Tipografia lui Aurel Mureșianu (1847-1909), Editura și Tipografia Alexi (1843-1907) ș.a.

 
Bibliografie

Pr. Prof. Ene Braniște, Prof. Ecaterina Braniște: Dicționar de cunoștințe religioase, Editura Andreiana, Sibiu, 2010.

Pr. Prof. Dr. Vasile Oltean: Configurația istorică și bisericească a Brașovului (sec. XIII-XX), Editura Andreiana, Sibiu, 2010.

Pr. Prof. Dr. Vasile Oltean: Catalog de carte veche din Șcheii Brașovului, Editura Edict, Iași, 2009.[1]Vasile Oltean: Configurația istorică și bisericească a Brașovului (sec. XIII-XX), Editura Andreiana, Sibiu, 2010, p.533.

[2] Vasile Oltean: Catalog de carte veche din Șcheii Brașovului, Editura Edict, Iași, 2009, p. 16.

[3] Vasile Oltean: Configurația istorică și bisericească a Brașovului (sec. XIII-XX), op. cit., p.538.

[4] Ibid., p.542.

[5] Pr. prof. Ene Braniște, prof. Ecaterina Braniște: Dicționar de cunoștințe religioase, Editura Andreiana, Sibiu, 2010, p. 461.

[6] Ibid., p. 363.
[7] Ibid., p. 243.

[8] Vasile Oltean: Catalog de carte veche din Șcheii Brașovului, op.cit., p.25.

[9] Vasile Oltean: Configurația istorică și bisericească a Brașovului (sec. XIII-XX), op.cit., p.586.

[10] Ibid., p.588.
[11] Ibid., p.590.

[12] http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Editura_Ciurcu

[13] Vasile Oltean: Configurația istorică și bisericească a Brașovului (sec. XIII-XX), op. cit., p.590.

© 2007-2015 Copyright Protopopiatul Ortodox Brasov Functioneaza cu aplicatia LOGSite - www.log.ro
Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.
Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul Protopopiatului Ortodox Brasov.