Prima pagina  |   Noutati  |   Legaturi  |   Parohii Ortodoxe Brasov  |   Contact
Protopopiatul Ortodox Brasov: Protopopiatul Ortodox Brasov este condus de preot Danuț-Gheorghe Benga si cuprinde parohohiile din Brasov si unele din localitatile limitrofe. Protopopiatul Brasov face parte din Mitropolia Ardealului.
Prezentarea protopopiatului Structura administrativa Invatamant teologic Librăria Arhidiecezana
Va aflati aici: Prima pagina > Librăria Arhidiecezana > Despre icoană

Despre icoană


Imagine mare
Icoana este o marturie vie si graitoare a vesniciei. Evanghelia propovaduieste imparatia lui Dumnezeu prin cuvant, iar icoana pe insesi acestea le vesteste prin imagine.
(Monahia Iuliania, Truda iconarului)

„ICOANA ESTE SI NU ESTE O VEDENIE CEREASCA. EA ESTE LINIA CARE DA CONTUR ACESTEI VEDENII. IN ACELASI MOD, FEREASTRA ESTE FEREASTRA IN MASURA IN CARE IN SPATELE EI SE INTINDE O ZONA DE LUMINA: ATUNCI FEREASTRA PROPRIU-ZISA CARE NE DA LUMINA, NU ESTE CEVA CE  „ADUCE” A LUMINA, CI ESTE LUMINA INSASI CARE LUMINEAZA IN SPATIUL EXTERIOR. DAR EA SINGURA, DE LA SINE, FARA NICI O LEGATURA CU LUMINA, FARA NICI O INTREBUINTARE, FEREASTRA NU ESTE FEREASTRA, CI UN LUCRU MORT. INDEPENDENT DE LUMINA, FEREASTRA NU ESTE DECAT LEMN SI STICLA.
O FEREASTRA NU-I DECAT O FEREASTRA, IAR PLANSETA UNEI ICOANE, O SIMPLA PLANSETA CU CULORI, CU LACURI. DAR PRIN FEREASTRA SE VEDE INSASI MAICA DOMNULUI; PRIN FEREASTRA IMI APARE MAICA PREAURATA, CA O VEDENIE, PICTORUL DOAR MI-A ARATAT-O. EL A RIDICAT O PERDEA, IAR CEA CARE STA DUPA PERDEA ESTE O REALITATE OBIEcTIVA, CARE NI SE ARATA, SI MIE SI PICTORULUI. IAR EL NU O CREEAZA, CHIAR DACA S-AR AFLA INTR-O CLIPA DE MAXIM AVANT AL INSPIRATIEI, CI DOAR O DESCOPERA.”

„Estetica fiecarei epoci oglindeste idealurile ei estetice, gusturile artistice ale omului, pornirile lui morale. Mastile samanilor ne inspaimanta, constructiile babiloniene si taurii inaripati ne coplesesc, sculpturile grecesti lauda frumusetea trupului omenesc.

Arta crestina a ridicat alte probleme si anume sa infatiseze caracterul de rugaciune, de jertfa, mila, aspiratia catre dumnezeu,meditatia despre imparatia lui dumnezeu – nevazutul sa-l faca vazut. Toate acestea au dat nastere unor forma aparte de reprezentare si a simbolismului lor. Icoana are scopul de a ne ajuta sa ne concentram in timpul rugaciunii – ea nu trebuie sa contina nimic in plus, care sa distraga atentia de la insusi chipul reprezentat, de la ideea duhovniceasca, de la sensul biblic sau evenimentul bisericesc. Ea ne ajuta a pastram starea de rugaciune, sa ne ridicam cu mintea la chipul cel dumnezeiesc, „caci noi ne inchinam nu chipului pictat, ci prin rugaciune, ne inaltam cu mintea la chipul cel dumnezeiesc”, ne invata sfantul vasile cel mare. Aceasta idee o intalnim si la cuviosul ioan damaschin si alti parinti si nevoitori ai bisericii. Caracterul neobisnuit al culorilor, abundenta aurului, perspectiva inversa, care ne indeamna sa ne deschidem sufletul in fata vesniciei – toate acestea ne ridica de la pamantesc la ceresc.”
(pr. Prof. Gleb kaleda, biserica din casa)
© 2007-2015 Copyright Protopopiatul Ortodox Brasov Functioneaza cu aplicatia LOGSite - www.log.ro
Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.
Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul Protopopiatului Ortodox Brasov.