Prima pagina  |   Noutati  |   Legaturi  |   Parohii Ortodoxe Brasov  |   Contact
Protopopiatul Ortodox Brasov: Protopopiatul Ortodox Brasov este condus de preot Danuț-Gheorghe Benga si cuprinde parohohiile din Brasov si unele din localitatile limitrofe. Protopopiatul Brasov face parte din Mitropolia Ardealului.
Prezentarea protopopiatului Structura administrativa Invatamant teologic Librăria Arhidiecezana
Va aflati aici: Prima pagina > Structura administrativa > Muzeul "Prima scoala romaneasca"

Muzeul


Imagine mare
Prima Scoala Romaneasca, construita în 1495 pastreaza elementele stilului baroc de la modificarile care i-au fost aduse în anii 1760-1761. Între 1557 si 1583 Diaconul Coresi tipareste aici 17 titluri în româna si slavona, pe hârtie fabricata într-o manufactura brasoveana

Muzeul Primei scoli Românesti este compus din mai multe camere, si anume:

  • Sala de clasa "Anton Pann" care aminteste nu numai de popasurile merelui povestitor Anton Pann dar si de scoala veche, în jurul careia s-a fondat un focar de cultura, aici tiparindu-se cele dintâi carti de cultura în limba româna,scriindu-se prima cronica cu subiect românesc, prima gramatica româneasca, primul calendar almanah în literatura româna
  • Sala "Diaconul Coresi" ale carei exponate sunt: "Cazania a II-a" ("Cartea româneasca cu învatatura"), "Psaltirea", "Sbornicul", "Octoihul" s.a.
  • Sala "Cartea, factor de unitate nationala", unde, cele peste 80 hrisoave domnesti, înscrise pe pergament si aurite, confirma permanentele legaturi între tinuturile românesti si, unde sunt expuse cele mai valoroase monumente de limba româna medievala printre care se numara: "Biblia de la Bucuresti"(1688), "Cazania lui Varlaam"(1643), "Îndreptarea legii" de la Târgoviste(1652), s.a.
  • Sala "Cartea si Carturarii brasoveni" – copistii, traducatorii, creatorii de limba literara, muzica si arta, toti acestia sunt reprezentati aici prin câteva dintre valorile adapostite în arhiva istorica a muzeului printre care sunt: "Omiliarul" din veacurile XI-XII, Molitvelnicul popei Bratu, Parimiarul protopopului Vasile, alaturi de tablourile în ulei pe pânza ale fondatorului liceului "Andrei saguna", precum si opereta "Crai nou" a lui Ciprian Porumbescu.
  • "Sala cu vatra"- un mic colt etnografic reprezentat de vatra, icoane pe sticla si obiecte casnice amintind de caracterul sasesc al Scheiului în perioada medievala.

Alaturi se afla, recent restaurat Complexul muzeal din incinta bisericii Sf. Nicolae, care expune în cca 30 camere, valori menite sa confirme traditiile de cultura si arta pe care le-a înscris Scheii brasovului în patrimoniul national. Tematic sunt organizate aici expozitiile: "Junii brasoveni", "Scheii brasovului în pictura lui stefan Mironescu", "Muzeul Tudor Ciortea", "Muzeul Ex libris", "Muzeul Nicolae Titulescu", "Muzeul Ion Colan", urmând a se organiza "Muzeul Patrimoniului national si universal".

Localizare Muzeul "Prima scoala romaneasca" in Brasov

© 2007-2015 Copyright Protopopiatul Ortodox Brasov Functioneaza cu aplicatia LOGSite - www.log.ro
Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.
Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul Protopopiatului Ortodox Brasov.