06.12.2023 - Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica Sf. Nicolae

Protopopiatul Ortodox Brasov > Blog > Evenimente > 06.12.2023 – Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica Sf. Nicolae

06.12.2023

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica Sf. Nicolae din Scheii Brașovului. Sub protia Înaltpreasfinției saIe s-au aflat protopopii de Brașov și Bran-Zărnești, preotul paroh Vasile-Filip Prodea, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare din Brașov. Credincioșii au participat în număr mare la slujba arhierească, alături de Junii îmbrăcați în costume tradiționale. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul părinte Mitropolit Laurențiu Streza le-a vorbit credincioșilor despre Sfântul Ierarh Nicolae, apărătorul dreptei credințe și exemplu al manifestării milei față de cei din jur.

„Prin rânduiala Bunului Dumnezeu, iată-ne din nou la acest hram minunat al acestei minunate catedrale a Brașovului, Biserica din Șchei.  […] Praznicul acesta este închinat unuia dintre sfinții atât de cunoscuți în toată lumea, nu numai în lumea ortodoxă, ci în toată lumea creștină. Prin troparul ce-i este închinat, Sfântul Ierarh Nicolae este cinstit ca «învățător (al) credinței», în care calitate a și participat la întâiul Sinod Ecumenic de la Niceea (325), «chip (al) blândețelor», adică model al păstorului de la care învățăm să biruim mereu răul cu binele, dar și ca «învățător al înfrânării», dovedit de însuși «adevărul lucrurilor», adică de chipul viețuirii sale ascetice. Pe lângă acestea, însă, Sfântul Ierarh Nicolae rămâne înscris în istoria sfințeniei creștine și ca un neîntrecut exemplu de părinte și ajutător al săracilor și al tuturor celor necăjiți și asupriți.”

Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a oferit Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna pentru laici domnului Alexandru Șerban Bologa pentru donația Ex Libris a dr. Emil Bologa, nume reprezentativ pentru una dintre ramurile bibliofiliei – ex-libristica –, al cărei părinte fondator este. Această colecție se regăsește în Muzeul bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului, „Prima Școală Românească”.