06 Mai 2024

06.05.2024

În a doua zi a Praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos credincioșii parohiilor  Cetate I și II din municipiul Brașov s-au bucurat de prezența ierarhului lor, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu săvârșind Sfântă Liturghie arhierească la biserica istorică din Piața Sfatului. Cu acest prilej a fost târnosită și Sfânta Masă care a trebuit refăcută datorită stării avansate de degradare. Din soborul slujitor, sub protia Înaltpreasfinției Sale au făcut parte pr. Dănuț Ghe. Benga, protopopul de Brașov, pr. dr. Ion Manea, protopopul de Bran-Zărnești, pr. Gelu Porumb, protopopul de Prejmer-Săcele, pr. paroh dr. Cristian Muntean, împreună cu alți slujitori ai sfintelor altare din zonă și diaconi.

În cuvântul Său, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a vorbit despre bucuria și speranța adusă fiecăruia de Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

„Toată perioada aceasta a Penticostarului, care se întinde de la sărbătoarea Învierii Domnului și până la Pogorârea Duhului Sfânt, noi încercăm și suntem îndemnați să înțelegem minunea Învierii, mai precis faptul că Mântuitorul Hristos a înviat, Trupul Său fiind spiritualizat. În această perioadă El iese prin piatra pecetluită și a intrat prin ușile încuiate, dar S-a arătat și ucenicilor fiind o prezență reală și chiar după Înălțarea la Ceruri, El rămâne prezent prin Duhul Sfânt, cu noi în Biserică, prin Sfânta Împărtășanie,” a spus ierarhul.

Părintele protopop Dănuț Benga a mulțumit Părintelui Mitropolit Laurențiu pentru binecuvântarea adusă în mijlocul comunității și a prezentat principalele etape ale lucrărilor ce au fost binecuvântate și încununate de slujirea arhierească din această duminică.

La final, Înaltpreasfinția Sa a oferit Ordinul ctitoricesc „Mitropolit Ioan Mețianu” domnului Gheorghe Dumitru, doamnei Eugenia Ligia Turcu și Doamnei Carmen Niță pentru dragostea jertfelnică arătată față de Biserica lui Hristos.  Cei implicați activ în lucrările ce s-au efectuat au primit acte de cinstire din partea ierarhului.

Biserica a fost construită din dorința credincioșilor români ortodocși ai parohiei Cetate de a avea propriul locaș de cult, ca urmare a neînțelegerilor cu ortodocșii greci de la biserica Sfânta Treime, unde au fost afiliați până în anul 1887. În ziua de 9 iunie 1894, Mitropolitul Miron Romanul a pus piatra de temelie pentru construirea unui nou locaș de cult, iar în 20 septembrie 1896 edificiul a fost finalizat, lucrările fiind realizate sub coordonarea preotului paroh Bartolomeu Baiulescu. Biserica a fost zidită în stil bizantin, având o cupolă centrală deasupra naosului și turn clopotniță deasupra intrării principale, după un plan întocmit de arhitectul G. Bruss. Iconostasul, amvonul, scaunul arhieresc şi galeriile de la podişorul corului au fost sculptate şi aurite de către artistul J. Kuptsay, directorul şcolii de sculptură din Braşov.

După Sfânta Liturghie, tot în Piața Sfatului din Brașov, în proximitatea bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului a binecuvântat lucrările de reamenajare a magazinului de obiecte liturgice al Arhiepiscopiei Sibiului devenit de astăzi Librăria Episcop Vasile Coman.

(sursa Mitropolia Ardealului)