Biserica "Înălțarea Domnului" şi „Soborul Maicii Domnului”

PAROHIA BLUMĂNA III

PAROHIA CALEA BUCUREȘTIULUI

Istoria zidirii ei

Biserica „Înălțarea Domnului și Soborul Maicii Domnului” a fost ridicată între anii 1994-1998. Autorul și șeful de proiect al lăcașului de cult a fost domnul Dipl. Arhitect Alfred R. Gheorghiu, iar proiectarea structurii de rezistență a clădirii a fost realizată de către domnul Inginer Vasile Pascu. Construcția este realizată din lemn, în stil maramureșean, având formă de cruce simplă. Măsoară 23 de metri lungime și 14 metri lățime (între navele laterale ale naosului), având o suprafață de 297 metri pătrați. Este prevăzută cu pridvor deschis, continuat cu un mic platou descoperit (pe care se săvârșesc slujbe în diferite momente ale anului liturgic), iar deasupra intrării locașului de cult se înalță un turn de aproximativ 11metri.

Lucrările de construcţie au fost începute în Postul Sfintelor Paşti, în anul Domnului 1994, de către “Asociaţia pentru construirea catedralei ortodoxe din Centrul Civic al Braşovului”, realizându-se fundaţia şi structura de rezistenţă.
În anul 1996, la data de 1 iulie, lucrările au fost preluate de către Parohia Ortodoxă Blumăna III, pe teritoriul căreia se şi găseşte locaşul. S-a consolidat structura de rezistenţă, a fost construit turnul şi structura exterioară.
În anul 1997 în data de 21 decembrie, s-a oficiat prima Sfântă Liturghie.

În anul 1998 s-au confecţionat catapeteasma, tetrapoadele, scaunul arhieresc şi uşa principală din lemn de stejar sculptat, și s-au pictat iconostasul şi icoanele din biserică în stil neobizantin. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii cultului divin.

Soclul bisericii este acoperit cu piatră naturală, iar pardoseala interioară și cea exterioară este din granit.

În interior, planul bisericii este specific ortodox (pronaos, naos și altar). Cupola se susține pe patru stâlpi de lemn, ce au în secțiune formă de cruce. Iconostasul și mobilierul liturgic sunt din lemn de stejar sculptat cu motivul viței de vie. Icoane pictate pe lemn împodobesc atât pereții bisericii cât și iconostasul. Ferestrele sunt înfrumusețate cu icoane bizantine, iar două candelabre generoase asigură iluminatul interior.

În exterior, biserica este vopsită în lac de culoare maro, iar acoperișul este învelit în tablă cutată tip șiță, acoperită cu rocă naturală. Accesul în interior se face prin intermediul scărilor de acces și pe rampa special amenajată pentru persoanele cu dizabilități. Ușile de intrare sunt și ele din lemn de stejar, fiind sculptate cu icoanele Mântuitorului și ale Maicii Domnului.

Lângă biserică se găsesc două spații anexe: un lumânărar (spațiu dedicat aprinderii lumânărilor) din metal acoperit cu lemn; și o clopotniță – închinată Sf. Cuv. Gherasim din Kefalonia și Sf. Cuv. Parascheva de la Iași – în formă de turn patrulater, având înălțimea de 10 metri, fiind realizată din structură metalică, îmbrăcată în lemn, la fel ca și biserica.

Sfinţirea lăcașului de cult a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Visarion Răşinăreanu, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Dr. Antonie Plămădeală, în data de 20 septembrie 1998, biserica primind hramul „Înălțarea Domnului”, preot paroh fiind părintele profesor Victor Neamțu.
Ca urmare a unor lucrări deosebit de ample de reparație (impuse de degradarea în timp a construcției), în data de 26 decembrie 2016, a doua zi a Praznicului Nașterii Domnului, în ziua Soborului Maicii Preacurate, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Dr. Laurențiu al Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți slujitori și diaconi, a resfințit biserica. S-au așezat Sfintele Moaște ale Martirilor în piciorul Sfintei Mese și a fost târnosită și pecetluită Masa Sfântului Altar.

La propunerea Părintelui Protopop Dănuț-Gheorghe Benga, a preoților parohi Ciprian Robu, Florin Antonescu și Cosmin Coșorean, a Consiliului Parohial și a credincioșilor bisericii, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Dr. Laurențiu Streza a acceptat ca Sfântul Lăcaș să primească al doilea hram: Soborul Maicii Domnului-cu data de prăznuire la 26 decembrie.

Șirul preoţilor parohi

Preoţii care au slujit la Parohia Blumăna III sunt: pr. Aurel Anghel (1958-1979); pr. Gheorghe Grindu (1980-1982); pr. Nicolae Modoiu (1982-1986); pr. Ioan Bădiţoiu (1986-1993); pr. Victor Neamţu (1994-2015); pr. Ciprian Ioan Robu (2015-prezent).

Începând cu anul 2015, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Dr. Laurențiu Streza, în cadrul bisericii parohiale a fost numit și părintele Florin Aurelian Antonescu, paroh al parohiei Calea Bucureștiului.

Cimitirul parohial

A fost înfiinţat în anul 1995, alături de alte trei parohii braşovene, având o suprafaţă de 10.000 de mp, fiind bine sistematizat, cu alei pavate cu dale şi fiind împrejmuit cu gard de beton ornamentat.

Activități filantropice și culturale

În cadrul bisericii parohiale se desfășoară o bogată activitate filantropică: colecte pentru sinistrați, pentru copiii cu boli incurabile, bolnavii de cancer, ajutoare pentru căminele de bătrâni, familiile sarace și cu mulți copii.
De o deosebită atenție se bucură copiii și tinerii din cadrul parohiei (și nu numai), organizându-se săptămânal cateheze și seri de dialog pe probleme de maxim interes. La marile praznice se organizează serbări cu tematică religioasă, în care sunt implicați atât tinerii cât și vârstnicii.

Profilul actual al parohiilor co-slujitoare:

Parohia Blumăna III are 1200 de familii şi Parohia Calea Bucureștiului 1000 de familii.

Preoți parohi

Parohia Blumăna III

Paroh: pr. Ciprian Ioan Robu

Tel. 0721.322928

Email: robu11mc@yahoo.com

PAROHIA CALEA BUCUREȘTIULUI

Paroh pr. Florin Aurelian Antonescu

Tel. 0744.491352

Adresa: Braşov, B-dul 15 Noiembrie, Nr. 67
Telefon oficiu parohial: 0268. 325 608

www.bidbv.ro