PAROHIA „BRAȘOVUL VECHI – ÎNVIEREA DOMNULUI”
PAROHIA „BRAȘOVUL VECHI – ÎNVIEREA DOMNULUI”
În primăvara anului 1998, în prezența P. S. Visarion Rășinăreanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului a sfințit terenul şi a pus piatra de temelie a bisericii . În vara aceluiași an s-au demarat lucrările de construcţie. În primăvara anului 1999 s-a turnat planșeul la demisol și a fost acoperit cu carton asfaltat. S-au continuat lucrările de construcție în anii următori. În vara anului 2000 a fost tencuit și amenajat demisolul pentru slujire.Biserica dispune de un subsol generos unde se săvârșesc sfintele slujbe în prezent. În data de 14 septembrie 2000, ziua Înălțării Sfintei Cruci, s-a săvârșit prima Sf. Liturghie. Biserica s-a terminat de construit în anul 2014.
Arhitectura
Biserica este în formă de cruce, are 25 m lungime, 10 m lăţime, iar la abside 13 m şi 15 m înălţime. Pe naos se află turla centrală în formă pătrată, iar pe pronaos se află două turnuri mai mici obturate, în formă octogonală. Deasupra tindei exterioare se află încăperea arhivei. Turla mare este de formă pătrată, altarul și absidele dețin semicalotă și arc de boltă, iar naosul posedă calotă care se sprijină pe patru stâlpi.
La exterior, acoperișul este executat din tablă profilată. În interior, pardoselile sunt din granit și gresie, iar iconostasul este din lemn de stejar, realizat în stil maramureșan. Structura arhitecturală este din beton şi cărămidă. Materialele folosite la zidăria acestui sfânt lăcaș sunt: cărămidă, fier beton, ciment, var, nisip, structură lemnoasă și tablă pentru acoperiș. Biserica este pictată în tehnica frescă și a fost sfințită de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Laurențiu Arhiepiscopul Sibiului în anul 2019.
Paroh pr. dr. Marius Ioan Popa
Tel. 0721.400800