Biserica "Nașterea Maicii Domnului" și "Sf. Nicolae"

PAROHIA ORTODOXĂ CARPAŢI

Istoria zidirii ei

În 5 noiembrie2008, IPS Dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a sfinţit locul pentru construirea noii biserici în prezenţa preotului paroh Sicoe Tudor, un sobor de preoţi din Braşov, Biserica primind hramul “Naşterea Maicii Domnului şi Sf.Ierarh Nicolae”.
Pentru început s-a construit un paraclis din lemn. Acesta a fost în toamna anului 2008, iar de Sf.Nicolae, hramul bisericii, s-a slujit în el prima Sf.Liturghie. Acest paraclis a fost ridicat prin osteneală pr. Paroh Sicoe Tudor cu participarea şi implicarea Părintelui Arhimandrit Gheorghe, stareţul mănăstirii Valea Mare, cu echipa de meşteri în lemn care au ridicat întreaga structură din lemn.

Construirea bisericii de zid a început în luna mai, anul 2010. Diriginte de şantier fiind domnul inginer Ioan Dracea. În decembrie 2012, demisolul bisericii a fost finalizat la stadiul de utilizare şi dotat cu cele necesare săvârşirii cultului, astfel că în Duminica Sfintei Maria Egipteanca, a 5-a din Postul Mare, demisolul a fost sfinţit de IPS Dr. Laurenţiu Streza , Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, aşezându-se Sf. Moaşte în Sfânta Masă, biserica primind hramul “Naşterea Maicii Domnului şi Sf.Ie rarh Nicolae”.

În prezent la sfântul locaș de cult se realizează lucrari interioare cele exterioare fiind finalizate în proporție de 95%. Ajungându-se la cota 19,5m.

Arhitectura

Ca şi arhitectură biserica se compune din demisol şi parter înalt structurat pe şase turnuri, trei pe o parte şi trei pe altă, dotate cu scări interioare de acces, cu altar cu absidă semicirculară, cu cupolă mare pe naos, cupolă mică pe pronaos, două turnuri clopotniţă şi balcoane interioare în zona pronaosului şi pridvorului. Biserica este construită în totalitate din beton şi fier beton, urmând ca pe interior a fie aplicată tencuiala şi apoi se va picta în tehnică frescă, iar pe exterior se vor aplica materiale rezistente şi termoizolante lăsându-se spaţii unde se vor aplică picturi exterioare în mozaic.

Biserica, conform proiectului, are o lungime de 30m şi o lăţime de 15 m, iar înălţimea maximă va fi de 19,5m. Demisolul, care este finalizat conform proiectului arhitectural, are o înălţime utilă de 3,25m, spaţiul fiind împărţit conform nevoilor parohiale astfel: spaţiul de slujire propriu-zis cu altar şi naos, hol, apoi “camera copiilor”, unde stau părinţii cu copiii şi care în afara slujbelor serveşte ca spaţiu pentru activităţi, precum şi camera alăturată, cu rol de pangar pentru lumânări.

Profilul actual al parohiei

Parohia Ortodoxă Carpaţi însumează aproximativ 750 de familii de creştini ortodocşi.

Preot paroh

Parohia Braşov – Carpaţi

Paroh pr. dr. Tudor Sicoe

Tel. 0720.023214

www.parohiacarpati.net

Adresa: Braşov, Str. Carpaţilor Nr. 60A

www.parohiacarpati.net