Biserica "Sfânta Cuvioasă Paraschiva" Triaj

PAROHIA BRAŞOV TRIAJ I

PAROHIA BRAŞOV TRIAJ II

Parohia Triaj a fost înființată în anul 1990 de către preotul paroh Andrei Sicoe, iar prima Sfântă Liturghie a fost săvârșită în incinta noii parohii, într-o capelă amenajată în localul unei foste grădinițe, pe data de 14 octombrie 1990, cu ocazia prăznuirii Sfintei Cuvioase Paraschiva. Astfel s-a hotărât ca hramul bisericii să fie „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”.

În data 27 decembrie 1990 a fost pusă piatra de temelie a noii biserici, de către Preasfințitul Serafim Făgărășanul. În anul 1991 se începe ridicarea paraclisului, construit din bârne de stejar, pictat și dotat cu toate cele necesare unei bune slujiri. Acesta a fost sfințit în anul 1993 de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Dr.Antonie Plămădeală, iar în 10 iunie 2012, în urma extinderii, reamenajării și pictării, lucrările au fost binecuvântate de către Înaltpreasfinția Sa Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, devenind un loc de suflet al enoriașilor. Demisolul bisericii mari a fost binecuvântat în 13 noiembrie 1994 de către PS Calinic Argatu, episcopul Argesului si al Muscelului, și a fost sfințit în 17 aprilie 2018 de către IPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, primind hramul “Învierea Domnului”. La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, 14 octombrie, în anul 2018 Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a sfințit, Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna – Mitropolitul Transilvaniei”, locașul de cult a fost târnosit la exterior prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită, apoi a fost zidită și sfințită Sfânta Masă, în care au fost așezate moaștele Sfonților Mucenici.

Biserica mare se preconizează a fi o clădire impunătoare, construită în formă de cruce, având dimensiuni generoase: 46 m înălțime, 37 m lungime și 22 m lățime, la abside. În prezent se desfășoară lucrările de pictură a bisericii.

Cimitirul

Parohia are un cimitir înființat în anul 1991, bine organizat și amenajat, împărțit în parcele, cu alei, apă, iluminare electrică și securizare.

Profilul actual al parohiei

În prezent Parohia Brașov Triaj I și II are un număr de 1200 de familii și este alcătuită din următoarele străzi: Timiș Triaj, Timișul Sec, Ecologiștilor, Fundătura Hărmanului, Ciceu, Ungheni, Pașcani, Deda, Urziceni, Teiuș, Filiași, Simeria, Hărmanului, Brașovului-Liziera, Narciselor, Livezii-Oneves, credincioși devotați, mereu aproape de Dumnezeu și de preoții slujitori.

În cadrul parohiei funcționează din anul 2016  un centru  de zi pentru copii al Parohiei Braşov-Triaj. Aici, 30 de copii proveniţi din familii defavorizate primesc zilnic hrană caldă şi sunt ajutaţi să îşi facă temele.

Lista preoților de la Parohia din Triaj: preotul Andrei Sicoe (1990-1996, 2000-2015), preotul Lucian Vitan (1997-2000), preotul Mihail Cătălin Sicoe din anul 2005 (odată cu înființarea parohiei II ca o necesitate pastoral-misionară cât și administrativă) și preotul dr. Ion Manea din 1 octombrie 2015, (în urma pensionării preotului paroh Andrei Sicoe, pentru îmbunățirea activității liturgico-pastorale dar și pentru eficientizarea activităților administrative ale parohiei, în vederea finalizării lucrărilor la biserica parohiala).

Preoți parohi

Parohia Braşov – Triaj I

Paroh: pr. dr. Ion Manea

Tel. 0745.773120

Email: pr_ionmanea@yahoo.com

Parohia Braşov – Triaj II

Paroh pr. Mihail Cătălin Sicoe

Tel. 00742.213.866

Adresa: Str. Hărmanului, nr.71, Brașov

Email: pr_ionmanea@yahoo.com