Ședința administrativă de la Protopopiatul Brașov
Marți, 27 februarie 2024, în sala de conferințe a Protopopiatului Ortodox Brașov a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Ședința Administrativă a preoților din acest protopopiat.
Ședința a început cu rostirea rugăciunii „Împărate ceresc”, după care părintele Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul Brașovului, a prezentat ordinea de zi și a făcut o scurtă prezentare a perioadei liturgice în care tocmai am intrat, perioada Triodului. Această perioadă ne pregătește, în călătoria noastră cu Hristos prin Postul Mare, pentru Înviere. Avem o perioadă de trei săptămâni de pregătire, urmată de perioada Postului Mare, culminând cu Săptămâna Mare sau Săptămâna Pătimirilor. Cartea ce se folosește la strană, în această perioadă, numită Triod (trei ode/cântări) este deosebit de frumoasă, ea cuprinde printre altele și rugăciunea de pocăință a Sfântului Efrem Sirul, Canonul Sfântului Andrei Criteanul ce se cântă în primele patru zile din Postul Mare și în cadrul Deniei de miercuri din săptămâna a cincea a Postului Mare.
În prima parte a ședinței a fost prezentat raportul de activitate al protopopiatului Brașov pe anul 2023, care a fost supus aprobării, iar în a doua parte Pc. preoți din cadrul protopopiatului au fost informați despre subiectele ce s-au discutat în Ședința de lucru a Permanenței Consiliului Eparhial din 8 februarie 2024, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în care au fost prezenți la discuții și protopopii din Arhiepiscopia Sibiului. Așadar, temele discutate în Ședința Permanenței Eparhiale s-au regăsit pe ordinea de zi a Ședinței administrative de la Protopopiatul Brașov: constituirea Fondului de sprijin pastoral în vederea susținerii parohiilor defavorizate din Arhiepiscopia Sibiului; implicarea preoților pentru o mai bună funcționare a pangarelor de la biserici şi amenajarea unui spaţiu destinat pangarului, acolo unde nu este; Concursul Național Catehetic „Pași spre vindecare duhovnicească”, organizat de Patriarhia Română, în contextul declarării „Anului Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul Comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.
Pe lângă cele prezentate mai sus au fost discutate și alte subiecte administrative și liturgice. Amintim, aici câteva dintre acestea: susținerea financiară a lucrărilor de igienizare, zugrăvire, remobilare a Librăriei Arhidiecezane din Brașov; susținerea și implicarea preoților în buna desfășurare a Olimpiadei Naționale de Religie de la Brașov (25-27.04); intensificarea programului liturgic, mai ales în perioada Postului Mare, dar și în restul anului liturgic.
Părintele protopop a apreciat activitatea, implicarea și buna colaborare a părinților din Protopopiatul Brașov și le-a mulțumit acestora pentru tot ajutorul în susținerea Bisericii.
Ședința s-a încheiat cu rostirea rugăciunii „Cuvine-se cu adevărat”. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!