Simpozionul: Sfântul Constantin Brâncoveanu și Brașovul
Miercuri, 16 august 2023, ziua în care Biserica prăznuiește pe Sfinții Martiri Brâncoveni, Constantin Voievod cu fiii săi Constantin, Ștefan, Radu și Matei și sfetnicul Ianache, după ce a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie la biserica cu hramul Schimbarea la Față din Brașov, a fost organizat la Brașov Simpozionul intitulat: Sfântul Constantin Brâncoveanu și Brașovul.
Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Simpozionul a avut loc la biserica Schimbarea la Față, fiind prezidat de Părintele Gheorghe Dănuț Benga, protopopul Brașovului, și moderat de Părintele Dr. Vasile Oltean.
În cadrul simpozionului au fost susținute mai multe prelegeri, în care a fost subliniată legătura Domnitorului, Sfântul Constantin Brâncoveanu, cu Brașovul, atât din punct de vedere istoric, cât și cultural și artistic.
În deschidere, gazda evenimentului, Părintele Eugen Comșulea, parohul bisericii Schimbarea la Față, a vorbit celor prezenți despre contextul organizării acestui eveniment, apoi Părintele Dr. Vasile Oltean, fostul Director al Muzeului Primei Școli Românești între anii 1967 și 2020, a preluat moderarea Simpozionului.
Părintele Protopop Gheorghe Dănuț Benga a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu și a vorbit despre relațiile Sfântului Constantin Brâncoveanu cu Brașovul, despre ctitoriile acestuia în Ardeal, cu multe aspecte inedite și apărător al Ortodoxiei.
Domnul colonel Ioan Vlad, un remarcabil istoric brașovean, a vorbit despre singura luptă pe care a avut-o domnitorul în întreaga sa domnie de 26 de ani, și anume scurta luptă de la Zărnești din anul 1690, și rugăciunea de mulțumire către Maica Domnului pe care Sfântul Constantin Brâncoveanu a făcut-o la biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Turcheș – Săcele.
Părintele Prof. Univ. Dr. Nicolae Moșoiu, profesor de Dogmatică la Facultatea de Teologie Sfântul Andrei Șaguna din Sibiu și paroh la Biserica Sfânta Treime – Barițiu din Brașov, a susținut o prelegere despre mai multe morminte ale familiei Brâncoveanu aflate în Cimitirul bisericii, dar și despre alte descoperiri valoroase din Șcheii Brașovului legate de Sfântul Domnitor.
Părintele Dr. Sebastian Pârvu, Directorul Muzeului Primei Școli Românești din Brașov, a prezentat cele 7 Hrisoave domnești emise de Sfântul Constantin Brâncoveanu pentru Biserica Sfântul Nicolae din Brașov, 6 hrisoave se păstrează în arhiva Muzeului, unul s-a pierdut dar este menționat de Nicolae Stinghie.
Domnul profesor dr. Emil Corneanu, cercetător și pasionat al epocii brâncovenești, a vorbit despre importanța culturii brâncovenești în istoria neamului nostru, cu referire directă la relațiile cu Brașovul și cărțile de cult tipărite în tiparnițele din Țara Românească găsite în arhiva Muzeului prima școală românească și cercetate de acesta, unele apar chiar cu mențiunea că au fost dăruite de Sfântul Constantin Brâncoveanu bisericii Sfântul Nicolae din Brașov.
Părintele Costin Butnar din Brașov a avut o intervenție despre importanța redescoperirii artei brâncovenești în arhitectura de astăzi, în special în cea bisericească, dar și în cea civilă, aducând ca mărturie faptul că biserica cu hramul Sfinților Transilvăneni și Sfântul Andrei Șaguna din Brașov, pe care o construiește, are ca punct de inspirație biserica mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, ctitorie brâncovenească de la sfârșitul secolului al XVII-lea, distrusă de către habsburgi în anul 1785 și care a stat în paragină de la distrugerea ei până la restaurarea din perioada interbelică, din grija marelui mitropolit Nicolae Bălan și prin strădaniile părintelui Arsenie Boca.
La sfârșitul Simpozionului doi artiști au susținut un moment poetic: actorul George Custură a recitat cu multă emoție Balada Brâncovenilor, și doamna Olga Lascu a recitat din opera fratelui său, poetul Darie Magheru, o frumoasă poezie dedicată Sfântului Constantin Brâncoveanu.