1-15 August- Postul Adormirii Maicii Domnului

Protopopiatul Ortodox Brasov > Blog > Articole Recente > 1-15 August- Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului e rânduit de Biserică pentru aducerea aminte de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare și pentru a ne aminti de postul cu care ea însăși, după Tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.

Postul Adormirii Maicii Domnului începe de obicei pe 1 august și are o durată de două săptămâni (1-15 august). Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. In popor este cunoscut si sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântamariei.

Este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față a Domnului (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Originea acestui post a fost fixată în secolul al V lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august , în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile. Existau și creștini care posteau toată luna august,îin vreme ce alții posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ținut începând cu 1 august și să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Există rânduiala ca împreună cu slujba Vecerniei să se săvârșească în această perioadă a postului Adormirii Maicii Domnului și cele două Paraclise ale Fecioarei Maria, iar in ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului înseamnă înfranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Dacă ne ținem departe de anumite mâncăruri, să ne ținem departe și de păcate. Să nu ne întristăm că pierdem satisfacția pe care ne-o aduce hrana de „dulce”, căci prin reținerea de la ea vom fi părtași unor daruri care ne fac moștenitori ai Împărăției lui Dumnezeu.

Post cu bucurie!