Adormirea Maicii Domnului

Protopopiatul Ortodox Brasov > Blog > Articole Recente > Adormirea Maicii Domnului

Tropar la Praznicul Adormirii Maicii Domnului (Glasul 1)

“Întru naştere Fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la Viaţă, fiind Maica Vieţii şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre”.

Doua biserici brasovene si o capela, închinate praznicului Adormirii Maicii Domnului îmbracă straie de sărbătoare, duminica, 15 august: Biserica”Adormirea Maicii Domnului” din Piata Sfatului, Biserica”Adormirea Maicii Domnului”str. Bisericii Romane si capela”Adormirea Maicii Domnului”str.Poienelor.

Ziua in care Maicii Domnului i s-a apropiat sfarsitul, Apostolii erau prezenti in diferite locuri pentru vestirea Evangheliei. Insa, in chip minunat ei vor fi prezenti in casa Maicii Domnului „Cu voia cea dumnezeieste stapanitoare, de pretutindeni purtatorii de Dumnezeu Apostoli au fost ridicati pe nori si adusi pe sus”. Impreuna cu Apostolii au fost prezenti si multi ingeri la ingroparea Maicii Domnului „Petrecut-au cetele celor fara de trup in Sion dumnezeiescul tau trup cel ce mergea la cer” (Cantarea intai, Peasna I, primul rand de canoane din randuiala Utreniei).

Potrivit Traditiei, la inmormantarea Maicii Domnului au fost prezenti toti apostolii, mai putin Toma. El soseste a treia zi la mormantul ei si insotit de ceilalti Apostoli, deschide mormantul si observa ca trupul acesteia nu mai era acolo.
Fiind unita pe deplin cu Fiul ei, trupul ei a fost ferit de straciune si a fost ridicat din mormant.

Din acest motiv, Biserica vorbeste de „adormire fara de moarte”. Preaferictul Patriarh Daniel marturisea intr-o predica inchinata acestei sarbatori ca „Adormirea Maicii Domnului este mutare la ceruri, mutare care nu este nici inviere si nici inaltare. Aceasta mutare a ei nu este numita inviere, pentru ca ea nu s-a aratat pe pamant cu trupul inviat ca sa fie vazuta de oameni cum S-a aratat Hristos.

Nu se numeste nici inaltare, pentru ca nu s-a inaltat la ceruri cu propriile puteri, ci se numeste mutare. In icoana acestei sarbatori, Hristos este reprezentat purtand in brate sufletul Maicii Domnului sub forma unui copil „exprimand pretuirea și cinstirea pe care I-o acorda Fiul Maicii Sale din care S-a nascut”.

Sfintii Parinti au randuit ca Adormirea Maicii Domnului sa fie sarbatorita pe 15 august, pentru ca in aceasta luna sunt prezente doua sarbatori care trimit la Judecata de Apoi: Schimbarea la Fata a Domnului din 6 august – Chipul Domnului de pe Tabor plin de lumina va fi prezent si in Ziua Judecatii si Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul din 29 august, Ioan – rugator pentru pacatele noastre impreuna cu Maica Domnului in vremea mortii si in ziua judecatii la sfarsitul veacurilor.