Biserica "Înălțarea Domnului"- Inspectoratul Județean de Jandarmi ,,Nicolae Titulescu” Brașov

UNITATEA MISIONARĂ A INSPECTORATULUI DE JANDARMI JUDEŢEAN BRAȘOV

În incinta Inspectoratului de Jandarmi Județean -Brașov se află biserica cu hramul ,,Înălțarea Domnului”. Biserica face parte din Protopopiatul Ortodox Român Brașov. Zidirea bisericii din incinta Unității Militare 0391 s-a desfășurat între anii 2003-2006, la realizarea ei contribuind, prin jertfelnicia lor, cadrele militare aparținând Unității de Jandarmi, așa cum sunt cunoscuți jandarmii din Ministerul Administrației și Internelor care deservesc județele Brașov, Covasna și Sibiu.

Din încredințarea Înaltpreasfinției Sale Dr. Antonie Plămădeală, în anul 2003 ,Preasfințitul Visarion Rășinăreanu a săvârșit slujba punerii pietrei de temelie pentru viitoarea capelă. Biserica a primit hramul ,, Înălțarea Domnului”. Sfințirea bisericii a avut loc în data de 3 aprilie 2006, ziua Jandarmeriei Române, de Înaltpreasfinția Sa Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți. Tot cu această ocazie a fost sfințită și pictura interioară.

Arhitectura

Biserica este construită potrivit planului realizat de arhitectul Alfred Redalf Gheorghiu. Este o biserică în cruce în plan treflat, cu turn pe altar, de mici dimensiuni. Fundația este realizată din beton armat. Înălțimea turlei de la baza crucii fiind de 10m, lungimea 15 m, lăţimea 5m iar la abside 8 m şi 12 m înălţime. Pentru bolțile din arce s-a folosit material lemnos, acestea sunt așezate sub formă de semicerc. Acoperișul are șarpantă din lemn de rășinoase și este învelit în exterior cu tablă zincată. În apropierea locașului de cult se remarcă clopotnița și toaca. Deasemenea, există două troițe ridicate prin bunăvoința și jertfelnicia membrilor acestei unități militare..

Pictura

Între anii 2005-2006 a fost realizată pictura interioară a bisericii de către pictorul Mihail Ionescu din Râmnicu-Vâlcea. Pictura este realizată in tehnica frescă. La finalizarea ei au contribuit și un grup de studenți de la Academia de Arte Frumoase din București.

Catapetesma locașului este realizată din lemn sculptat, în stil brâncovenesc, icoanele au fost pictate de pictorul Gheorghe Cârstea. Este o donație a mănăstirii Sâmbăta de Sus.

Șirul preoţilor parohi

Primul preot slujitor pentru această unitate a fost Pr. Militar Col. Cristian-Ştefan Muntean, slujitor până în anul 2003. Din anul 2006 până în prezent slujitor la acest altar este Pr.Militar Col. Boroș Ioan Epaminond alături de el fiind preotul militar plutonier major Zaharia Ion.

Preoți parohi

Paroh: Preot Militar Zaharia Ion

Tel. 0749035726

Paroh: Preot Ion Epaminond Boroş

Tel. 0744.247406

Adresa: Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov
Str. Vasile Goldis, Nr. 1-3, Brasov
Hramul: Biserica ,,Înălțarea Domnului”
Telefon: 0268 545 900 , int 24577 / Fax: 0268 545 894