Biserica „Naşterea Maicii Domnului"- Spitalul Militar ,,Regina Maria” Brașov

PAROHIA SPITALUL MILITAR „REGINA MARIA” BRAŞOV

Parohia Spitalul Militar „Regina Maria” Braşov este unitatea misionară, care asigură asistenţă spirituală angajaţilor şi pacienţilor din Spitalul Militar de Urgenţe „Regina Maria” Brașov, din Protopopiatul Braşov. Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” Brașov este cel mai vechi dintre spitalele care deservesc populația brașoveană și care poartă cu mândrie acest nume, încă din luna mai a anului 1922, în baza decretului prin care Regele Ferdinand I l-a atribuit în onoarea Reginei Maria şi care s-a implicat în îngrijirea bolnavilor şi răniţilor.

.Biserica este situată în incinta spitalului militar ”Regina Maria” și are ca hram „Nașterea Maicii Domnului”. Piatra de temelie s-a pus în vara anului 2005, prin bunăvoința dl-ui Comandant Dr. Col. Cristian Badea și cu binecuvântarea Mitropolitului Ardealului. Dr. Antonie Plămădeală.

Cu ajutorul Protopopiatului Brașov și prin contribuția personalului medical sub conducerea dl-ui Comandant. Dr. Col. Cristian Badea și a Dr. Col. Georgian Tudose, dar și din evlavia creștină a pacienţilor și familiile acestora s-a ridicat lăcașul de cult, fiind necesar atât pentru cadrele medicale cât și pentru bolnavi. În 24 ianuarie 2008 a avut loc slujba de binecuvântarea săvârșită de Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza, înconjurat de un sobor de preoți, de oficialități locale, de cadre medicale și credincioși.

La interiorul lăcașului de cult s-a lucrat până în 2009, iar în anul 2010 s-au început lucrările de tencuială și izolare. Biserica are o frumoasă catapeteasmă sculptată din lemn de stejar donată de Dr. Vladimir Macavei.

Această biserică s-a construit între anii 2005 – 2008. Ea este din cărămidă şi beton armat. Interiorul este tencuit (glet de ipsos) și este acoperit cu țiglă metalică.

Biserica este sub formă de navă, compusă din altar, naos şi pronaos.

Lumina intră printr-o fereastră în Sfântul altar și prin patru ferestre în naos și pronaos. Construcția s-a început sub conducerea preotului Florin Gârlonța, iar începând cu data de 1 ianuarie 2006 a fost numit preotul Ioan Florin Bășa care a continuat și terminat lucrările. Preotul Viorel Dumbravă a continuat lucrările în interiorul bisericii. În primăvara anului 2011 s-a zugrăvit și împodobit biserica cu icoane pictate, iar în decursul anului 2012 s-au făcut lambriuri și străni din stejar precum și mobilier de slujire, pangar și utilități administrative.

Șirul preoţilor parohi

Primul slujitor la această biserică a fost preotul Florin Gârlonţa, în 2005, iar începând cu data de 1 ianuarie 2006 a fost numit preotul Ioan Florin Bășa. Acesta a slujit până la 1 noiembrie 2010 când a fost numit preotul Viorel Dumbravă acesta slujind până în anul 2016 iar din nul 2016 până în prezent preot slujitor este părintele Muntean Ilie.

Parohia Braşov – Spitalul Militar „Regina Maria”, Biserica „Naşterea Maicii Domnului”

Paroh: pr. Ilie Muntean

Tel. 0784.429155

Email: pr.iliemuntean@gmail.com

Adresa: Brașov, Str. Pieții, Nr. 9