Biserica "Sf. Ap. Petru și Pavel și Acoperământul Maicii Domnului"- Ghimbav

PAROHIA GHIMBAV II

Ideea unei noi biserici in localitatea Ghimbav s-a nascut odata cu venirea in localitate a preotului Comsa Dumitru, in anul 1995.

Dupa mai multi ani de încercari, cu ajutorul lui Dumnezeu , in 2006, se pune piatra de temelie a noii biserici ce se va zidi peste drum de biserica veche, langa noul cimitir al orasului deschis in anul 1995.

Aceasta biserica s-a zidit intre anii 2006-2012, in timpul arhipastoririi Înaltpreasfințitului Dr. Laurentiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, protopopi ai brasovului fiind in aceasta perioada Pc. Pr. Mosoiu Zenovie si Pc. Pr. Benga Danut-Gheorghe.

Dupa sfintirea locului Înaltpreasfințitul.Dr. Laurentiu Streza l-a transferat pe preotul Comsa Calin de la Parohia Spitale VI ( Spitalul Judetean) Brasov la parohia Ghimbav II (nou infiintata) in Martie 2007.

Acest sfant locas a fost zidit sub purtarea de grija a preotilor Comsa Dumitru si Comsa Calin, ctitori ai acestui sfant locas, precum si a domnului primar Toma Dorel si a consiliului local Ghimbav care au suportat toate cheltuielile constructiei. In urma acestui nobil gest, domnul primar si toti membrii Consiliului Local Ghimbav (2006-2016 ), au fost declarati Ctitori ai bisericii si au primit Acte de Cinstire din partea Ierarhului.

Date importante:
08.10.2006 : Sfintirea Locului
29.06.2009 : Sfintirea Bisericii
26.10.2010: Liturghie Arhiereasca (Moastele Sf. Dumitru)
07.07.2013 : Sfintirea Picturii
25.06.2017 : Sfintirea Centrului Social
26.10.2019: Liturghie Arhiereasca cu ocazia a 10 ani de la Tarnosirea Bisericii si sfintirea Scenei celor 12 apostoli (mosaic exterior).

Toate aceste slujbe au fost oficiate de catre Ips. Dr. Laurentiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului.

In urma acestor lucrari, in semn de apreciere pentru munca depusa in constructia si infrumusetarea sfantului locas, Ips. Dr. Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului , a oferit ditinctia “Crucea Saguniana” parintelui Comsa Dumitru in anul 2013 si distinctia “Crucea Saguniana“, preotului paroh Comsa Calin in anul 2019.

Arhitectura

Biserica este zidita din caramida si beton armat, in plan treflat, avand o cupola pe naos si doua turnuri clopotnita deasupra pridvorului de la intrare.

Detalii Biserica:

Suprafata construita ; 620,63 mp
Suprafata desfasurata : 895,07 mp2
Suprafata utila ; 739,38 mp2
Lugimea : 44,97 de metri
Latime : 20 de metri –( abside)
Latime nava : 12 metri
Acoperis : Inox auriu ( Ucraina )
Clopote : 4 turnate la Insbruck ( Austria ) la turnatoria Grassmayer

Pictura in tehnica “fresca” executata in 2012 de pictorul Bumbu Liviu-Constantin , din Dej. La exterior pictura in tehnica “mosaic” la exteriorul bisericii reprezentatnd urmatoarele scene: “Sf. Ap. Petru si Pavel , Acoperamantul Maicii Domnului (hramurile) si cei 12 Apostoli , lucrari executate de Art Gerorgios ( Mozaicart –Mozaic Vitralii ) din Iasi.

Amenajarea peisagistica din jurul bisericii a fost facuta in anul 2013 si este din beton amprentat si zone verzi , cu, plante si flori ornamentale , gazon , stalpi ornamentali de iluminat, bancute, iar in mijlocul parcului se afla o fantana arteziana .

Profilul actual al parohiei

– numarul de credinciosi: 850 de familii

CENTRUL SOCIAL 2020

Constructia Centrului Social “Sf. Ier. Andrei Saguna” , Mitropolitul Transilvaniei a inceput in anul 2011 cu binecuvantarea Înaltpreasfințitului. Dr. Laurentiu Streza , Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului si este amplasat langa Biserica Sf. Ap. Petru si Pavel .

Lucrarile s-au efectuat sub purtarea de grija a preotului paroh Comsa Calin sub indrumarea Pc. Pr. Protopop Benga Danut-Gheorghe fiind sustinute de Primaria si Consiliul Local al orasului Ghimbav, prin sprijinul domnul primar Toma Dorel.

Constructia Centrului a venit ca o necesitate in sprijinirea credinciosilor defavorizati ai orasul Ghimbav, dar prin activitatea desfasurata aici, au beneficiat de ajutoare si alte persoane din afara orasului .

Exista mai multe Protocoale de Colaborare cu alte Institutii Sociale din orasul Ghimbav si din tara , manastiri, azile , centre pentru copii cu care se desfasoare o frumoasa lucrare de asistenta sociala ( haine-alimente-bani ) etc.
In fiecare sambata se ofera cu hrana calda in regim catering (la pachet) persoanelor aflate in evidentele Centrului Social.

In cadrul Centrului s-au desfasurat conferințe și evenimente culturale:

1. Sedinta Protopopiatului Brasov cu tema “ Scoala Familiei” – 25.05.2017
2. “Gloria Domini “-Brasovul Pascal ( poezie religioasa) sustinuta de domnul Constantin Chiriac si in prezenta Ips. Dr. Laurentiu Streza.
3. Romania si Unirea – Spectacol de muzica si poezie ,Indrumator Pr. Costin Butnar

Preot paroh

Parohia Ghimbav II

Paroh: pr. Călin Constantin Comşa

Tel. 0740.303500

Adresa: Ghimbav, Str. Orhideelor, Nr. 1, Jud. Braşov