Biserica Cimitir "Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil" și "Buna Vestire"

PAROHIA ORTODOXĂ BLUMĂNA IX

PAROHIA ORTODOXĂ BLUMĂNA XI

Istoria zidirii ei

Parohiile Blumana IX Braşov şi Blumăna XI Braşov, deşi nu au o biserica proprie, având în vedere amplasarea acestora în zona exclusiv de blocuri, preoţii parohi slujesc la capela cimitir a bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil”, situată în zona estică a localității Brașov, în partea stângă a căii ferate Braşov – Bucureşti.

Capela cimitir „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil”, a fost construită între anii 2003-2007, de către parohiile Blumăna V, Blumăna IV și Buna Vestire, din Brașov, la inițiativa PC pr.prof. dr. Manolache Stelian de la parohia Blumana V.

Sfințirea capelei a avut loc în anul 2010 luna iunie, ziua 13, de către IPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în prezenţa unui numeros sobor de preoți, în frunte cu PC protopop Zenovie Moşoiu,protopopul Braşovului şi credincioşi. A fost prezent la slujba de sfinţire şi preotul Dănuţ-Gheorghe Benga, protopopul Săcelelor.

Arhitectura

Planul este în formă de cruce. Biserica are lungimea de 25m, lăţimea de 10m şi înălţimea de 16 m. Materialele folosite sunt beton şi bolțari, iar turla este din lemn. Biserica a fost pictată între anii 2007-2010 în tehnica tempera de către pictorul bisericesc Nicolae Gavrilean, de la Gura Humorului.

Preoți parohi

Parohia Braşov – Blumăna IX

Paroh: pr. Marius Gheorghe Aldea

Tel. 0786.133330

Email: aldeamarius74@yahoo.com

Parohia Braşov – Blumăna XI

Paroh pr. Paul Lupu

Tel. 0368.454325

Mobil: 0741.572339

Adresa: Braşov, Str. Zizinului