Biserica "Sf. Mc. Mina și Sf. Vasile Cel Mare"

PAROHIA TRACTORUL V

PAROHIA ORTODOXĂ SPITALE IV BRAŞOV

Istoria zidirii ei

Parohia Ortodoxă „Sfîntul Vasile Spitale IV” Braşov s-a înfiinţat în toamna anului 1995.
În primăvara anului 1996, s-au făcut demersurile pentru obţinerea aprobărilor în vederea construirii unei.

La data de 23 octombrie 1996 s-a încheiat un contract de concesiune între Primăria Municipiului Braşov şi Parohia Ortodoxă misionară „Sfîntu Vasile Spitale IV” Braşov, pe baza căruia, la data de 5 decembrie 1996, a fost eliberat avizul CF pentru terenul din curtea Sptitalului Tractorul.

Sfinţirea bisericii s-a săvârşit la data de 26 iulie 1998 de către Preasfinţitul Părinte Visarion Răşinăreanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

La sfinţire, biserica a primit hramurile „Sf. Vasile cel Mare” şi „Sf. Mare Mucenic Mina”.

Arhitectura

Lucrările de construcţie a bisericii s-au desfăşurat în perioada 1995– 1998 ,biserica fiind construită din cămidă şi beton, în stil bizantin, cu trei turnuri. Icoanele de la catapeteasmă, stranele, mobilierul din altar şi din biserică, placarea pardoselii cu gresie, au fost susţinute cu sprijinul financiar al credincioşilor şi al multor firme din Braşov.

Pictura

Picturile interioare în frescă şi icoanele pe lemn de la catapeteasmă au fost realizate de către pictorul bisericesc Nicolae Gavrilean din Gura Humorului, în perioada 1997-1998.

Șirul preoţilor parohi

De la data înfiinţării parohiei până la sfârşitul lunii mai a anului 2011, preot slujitor a fost Albu Alin, iar de la data de 1 iunie 2011 până în prezent, sfintele slujbe se săvârşesc de către preotul Mircea – Lucian Leb parohia spitale IV având biserică comună cu parohia Tractorul V. Din anul 2016 până în prezent slujitor al sfântului lăcaș este perotul Lie Nicolae paroh al parohiei tractorul V.

Preoți parohi

Parohia Braşov – Tractorul V

Paroh pr. Nicolae Lie

Tel. 0761.784200

Parohia Braşov – Spitale IV

Paroh pr. Mircea Lucian Leb

Tel. 0723.994550

Adresa: Municipiul Braşov, Str. Olteţ, Nr. 2