Capela "Sf. Evanghelist Luca"

PAROHIA ORTODOXĂ SPITALE III BRAŞOV

Istoricul comunităţii parohiale
Numele parohiei și protopopiatul din care provine

Parohia Ortodoxă Spitale III Braşov este o unitate misionar pastorală, din Protopopiatul Ortodox Braşov, care asigură asistenţa religioasă în Spitalele CFR şi Astra Braşov.

Numele localității(+toponime)

BRAȘOV

Prezentare generală a localității –parohie- (geografic, istorico-demografic, arheologic, cultural , economic)

Parohia Spitale III Brașov are o activitate misionar-pastorală. Activitatea ei este legată de bolnavii internați în Spitalele CFR şi Astra Braşov și care au venit să se trateze și duhovnicește. Activitatea misionară se desfașoară prin slujbele și rugăciunile care se savârșesc împreună cu bolnavii în spațiul spitalului (saloane) și în activitatea pastorală din capelă prin slujbe specifice: Sfânta Liturghie, Taina Maslului, Taina Spovedaniei si Împărtășaniei, precum și activități sociale legate de diferite sărbători ale Bisericii.

Istoricul bisericii parohiale
Istoria zidirii ei

Capela cu hramul ,,Sfântul Evanghelist Luca” a fost amenajată în incinta spitalului Astra, la subsolul acestuia, în spațiul unei foste spălătorii. Amenajarea acesteia s-a început în anul 1999 și a fost sfințită în data de 14 iunie 2001 de către PS. Visarion Rășinăreanu. De atunci în mod special Sfânta Liturghie se oficiază în această locație.

Arhitectura (plan, dimensiune, materiale de construcție)

Locaţie de funcţionare la subsolul spitalului

– altar: 2/3.50m,

– interior capela: 3.30/3.50m

Cântăreţi şi epitropi de seamă

Petru Spătaru

Activităţi culturale şi filantropice în trecut

– activitate culturală (școală confesională, căminul cultural, activitatea unor asociații sau organizații religioase, foaie parohială, și alte publicații, coruri,biblioteci parohiale , muzee, colecții de carte sau documente care nu sunt organizate sub formă de muzeu, , tabere cu tinerii, grădinițe, pelerinaje, concursuri, activități catehetice.)

– activitate filantropică(case sociale, cămine de bătrâni, de copii etc)
La marele praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos se dau paști bolnavilor, iar la praznicul Bobotezei se împarte aghiazma mare.

Ofrande sfințite la diferite ocazii și împărțite bolnavilor, parastase, cărți, iconițe, broșuri privind informarea credincioșilor despre activitatea și prezența Bisericii în spital.

Șirul preoţilor parohi

Preot Ciprian Comșulea, preot Gheorghe Ardelean 2009

Profilul actual al parohiei

– numărul de credincioşi

În medie un număr de 80 de bolnavi sunt cercetați saptămânal.

– activităţi pastoral-misionare , culturale , editoriale , filantropice, catehetice ş.a.

În activitatea pastorală există deschidere la orice dialog și cu alte culte religioase, discuții din care se încearcă apropierea credinciosului de Sfânta Biserică și de comunitatea parohială din care provin aceștia. În activitatea de susținere a parohiei misionare din punct de vedere pecuniar nu se percep taxe, micile contribuții se folosesc în scop misionar.

Parohia Braşov – Spitale III, Spitalele ASTRA şi CFR, capela „Sf. Ev. Luca”

Paroh pr. Gheorghe Ardelean

Mobil: 0733.967522 / 0268.337933

Adresa: Brașov, Str. Calea București, Nr. 2
Hramul: Sfântul Apostol și Evanghelist Luca
Telefon: 0733967522