Capela „Sfântul Pantelimon”

PAROHIA ORTODOXĂ SPITALE I BRAŞOV

Parohia Ortodoxă Braşov Spitale I – Braşov, cu cele 2 spitale aflate în alcătuirea unităţii misionar-pastorale (Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie şi Maternitatea “Dr. I.A. Sbarcea” din Braşov), se află în centrul vechi al Municipiului Braşov, lângă Liceul Andrei Şaguna, la o distanţă de 300-500 m de Piaţa Sfatului din Braşov. Imediat după Revoluţia din 1989 asistenţa religioasă în spitalele din Braşov a fost asigurată de Pr. Adrian Stângaciu.

Istoricul bisericii parohiale
Istoria zidirii ei

Pr. Nicolae Moşoiu a construit un mic altar în clubul secţiei de psihiatrie a Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie (o sală de aşteptare pentru pacienţii care urmau să fie supuşi unui examen psihologic, unde se află şi cabinetul psihologic).

Slujbele se oficiau doar ocazional, mai des Taina Sfântului Maslu. Tot aici se acordă asistenţă religioasă persoanelor doritoare internate în această secţie.

Nu există obiecte de cult vechi, nici manuscrise şi cărti vechi.

Arhitectura

Arhitectura altarului este simplă, de tip sală, de dimensiuni mici (3×2), catapeteasma fiind construita în totalitate din lemn.

Şirul preoţilor parohi

Adrian Stângaciu, 1990- Pr. Nicolae Moşoiu, Pr. Ioan Horia Ranga, 2000-2005, Pr. Marcel Nicolae Marginean, 2005-2007, Pr. Uţă Marius, 1 martie 2007-Prezent.

PAROHIA ORTODOXĂ SPITALE I BRAŞOV

Paroh: pr. Marius Uță

Tel. 0723007499

Email: marius_uta_0401@yahoo.com

Adresa: Brașov, Str. Poarta Schei, Nr. 7-9
Hramul capelei: Sf. Mare Mucenic Pantelimon.