Brașovul în haine de sărbătoare

Protopopiatul Ortodox Brasov > Blog > Articole Recente > Brașovul în haine de sărbătoare

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a sfinţit piatra de temelie pentru o nouă biserică în Braşov, în Parohia Bartolomeu-Nord. Slujba religioasă a fost oficiată duminică, 3 octombrie, iar în sobor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, parohul Costin Butnar şi alţi slujitori ai sfintelor altare.
Credincioşii comunităţii parohiale au participat în număr mare la slujba prin care ierarhul a binecuvântat începerea lucrărilor la biserica din Bartolomeu-Nord şi au ascultat cuvântul de învăţătură al IPS Mitropolit Laurenţiu.

„De fiecare dată ne gândim oare de ce trebuie ca noi să-i facem casă lui Dumnezeu, Cel care a făcut lumea şi Care poate sălăşlui oriunde. Noi, însă, avem nevoie de un locaş unde să ne întâlnim cu Dumnezeu în chip special, unde El să coboare când suntem cel mai pregătiţi pentru întâlnirea cu El. Casele noastre, ale fiecăruia dintre noi, sunt importante pentru noi. După muncă, după oboseală, alergăm sub un acoperiş ca să ne odihnim, să ne refacem sănătatea, dar toţi împreună avem o casă specială care este Casa Domnului”, a spus ierarhul.

Pe lângă locaşul de cult, parohia braşoveană îţi doreşte să construiască un ansamblul educaţional, din care vor face parte o grădiniţă şi un centru cultural, iar mai apoi se va înfiinţa aici şi un cămin de bătrâni.

Liturghie arhierească la Ghimbav

Comunitatea credincioșilor din orașul Ghimbav, județul Brașov, sărbătorește luna aceasta 15 ani de la punerea pietrei de temelie a Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitate. Pentru a marca acest moment important din istoria comunităţii, Înaltpreasfinţitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie în această biserică, în Duminica a 19-a după Rusalii. Ierarhul a sfințit icoanele în mozaic aflate la exteriorul locașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Anatoly” din Brașov. În soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, preoţii slujitori din Ghimbav şi alţi slujitori ai sfintelor altare.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Laurențiu le-a vorbit celor prezenți despre modul în care trebuie să ne raportăm la semenii noștri și mai ales la vrăjmași.

„Nu ne sfătuieşte Mântuitorul Hristos să iubim pe vrăjmaşii noştri, dacă vrem, ci este o poruncă. Spune Mântuitorul că trebuie să ne deosebim de ceilalţi prin exemplul pe care îl dăm prin iubirea noastră care trebuie să fie atât de mare şi de puternică încât să îl iubim şi pe ceilalţi care ne-au făcut rău, să-i iubim pe vrăjmaşi. Dacă ne gândim, însă, la noţiunea aceasta de vrăjmaş, trebuie să înţelegem mai presus de toate că nu există decât un vrăjmaş, care este duşmanul vieţii noastre, este cel care vrea să separe, să împrăştie, prin ura lui vrea să împartă, să dezbine. Singurul duşman al vieţii noastre este diavolul, dar avem atât de multe mijloace de apărare împotriva lui şi cel mai important este iubirea pe care trebuie să o dovedim în jurul nostru”, a subliniat ierarhul.

Biserica nouă din Ghimbav a fost zidită în perioada 2006-2009, piatra de temelie fiind aşezată în octombrie 2006 de IPS Laurenţiu, împreună cu Înaltpreasfinţitul Ioan, Mitropolitul Banatului, pe atunci Arhiepiscop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, şi Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. A fost sfinţită la 29 iunie 2009 de IPS Mitropolit Laurenţiu şi Preasfinţitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului.
În cadrul sărbătorii de la Ghimbav, IPS Laurențiu a oferit domnului Ionel Fliundra, primarul orașului Ghimbav, Distincția „Crucea Șaguniană pentru laici”, aceeași distincție fiind acordată și domnului Ionel Spinean. De asemenea IPS Laurențiu și preotul paroh Călin Constantin Comşa au primit din partea primăriei Ghimbav distincția de cetățean de onoare al orașului. (sursa Mitropolia Ardealului)