Conferinţa preoţească „Închinare duhovnicească”

Protopopiatul Ortodox Brasov > Blog > Articole Recente > Conferinţa preoţească „Închinare duhovnicească”

Conferinţa preoţească „Închinare duhovnicească” a adunat joi, 12 mai, slujitorii sfintelor altare din parohiile Protopopiatului Braşov, Prejmer, Săcele şi Bran, Zărneşti. Întâlnirea preoţilor din aceste trei protopopiate a avut loc la Biserica „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului şi a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Tema discuţiilor a fost rugăciunea în viaţa duhovnicească a creştinului şi a Bisericii. În cuvântul său, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre felurile rugăciunii şi importanţa acesteia în relaţia credincioşilor cu Dumnezeu.

„Rugăciunea este relaţia dintre noi şi Dumnezeu, legătura pe care o menţinem prin cuvinte şi prin stări sufleteşti. Majoritatea credincioşilor consideră că rugăciunea este doar o cerere, că a te ruga înseamnă a cere ceva de la cineva. De fapt, rugăciunea este un act mai complex. Întâi de toate, relaţia noastră cu Dumnezeu o menţinem prin doxologie, prin preamărirea lui Dumnezeu.

Îl preamărim pe Dumnezeu, Îl adorăm, Îi aducem cultul suprem şi Îl adorăm şi prin cuvinte, care sunt partea introductivă a rugăciunii mele. Apoi, rugăciunea are caracterul acesta euharistic. După ce este prefaţată de o doxologie, rugăciunea este întărită de mulţumirea pe care o aducem lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra noastră. Abia apoi adăugăm cererile”, a subliniat ierarhul.

Invitatul conferinţei de la Braşov a fost pr. prof. dr. Vasile Mihoc.

„Rugăciunea creştinului este o rugăciune în Duhul Sfânt, sau în care Duhul Sfânt are, de fapt, rolul principal. De aceea, este rugăciune duhovnicească sau închinare duhovnicească, cum o numeşte Sfântul Apostol Pavel. Rugăciunea creştinului în Duhul Sfânt este bineplăcută lui Dumnezeu şi primită”, a spus pr. prof. dr. Vasile Mihoc.

În ultima parte a conferinţei, pr.dr. Ioan Voineag, Protopopiatul Brașov, pr.Iustin Răzvan Gârleanu, Protopopiatul Prejmer-Săcele și pr. George-Cătălin Vîlcu, Protopopiatul Bran-Zărnești, au prezentate referate pe tema rugăciunii şi au fost discutate diferite aspecte ale misiunii pastorale şi duhovniceşti din comunităţile parohiale. Preoţii participanţi au avut posibilitatea să viziteze o expoziţie a unor picturi realizate de copii ucraineni refugiaţi în ţara noastră.