Înălțarea Sfintei Cruci

Protopopiatul Ortodox Brasov > Blog > Articole Recente > Înălțarea Sfintei Cruci

14 Septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci 

În această zi sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:

  •  Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335;
  •  Aducerea Sfintei Cruci de la persii păgâni, in anul 629, in vremea împaratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Sfânta Cruce a fost aflată din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împarat Constantin cel Mare. Datorita acesteia s-au gasit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul si care sunt crucile tâlharilor răstigniți odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsa de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.

Împărăteasa Elena primind cu bucurie cinstita cruce, i s-a închinat și a sărutat-o; asemenea și toată suita împărătească, ce era cu ea. Iar alții nu puteau să vadă și să sărute Sfânta Cruce în acea vreme, din pricina mulțimii celei mari de lume, și au dorit ca măcar de departe s-o poată vedea.

După această minune, Patriarhul Macarie arătând cinstita cruce mulțimii, a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul. iar ei au strigat: „Doamne, miluiește

Când imparatul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului in Persia. Sfânta Cruce a rămas aici timp de paisprezece ani, până când Hosroe a fost învins de împaratul Heraclie, care a dus Sfanta Cruce in Ierusalim.
Este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt.

Inaltarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului.