Tabere de copii la Centrul socio-cultural „Sfânta Eugenia” din Tărlungeni

Protopopiatul Ortodox Brasov > Blog > Articole Recente > Tabere de copii la Centrul socio-cultural „Sfânta Eugenia” din Tărlungeni

Cu binecuvântarea ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în cadrul Protopopiatului Brașov, la Centrul socio-cultural „Sfânta Eugenia” din Tărlungeni, funcționează taberele de vară pentru copiii cu vârstele cuprinse între 8-14 ani, coordonate și conduse de Pc Părinte Dr. Sebastian Moșoiu, responsabilul centrului.

În această lume plină de tehnologie, telefoane mobile și calculatoare, o tabără de vară este oportunitatea potrivită pentru ca cei mici să se desprindă de aceste lucruri și să se bucure cu adevărat de o copilărie frumoasă.
Taberele sunt distractive, conectează copiii, îi învață că lumea este un loc mare, cu o mulțime de oameni diferiți. O tabără este compusă de obicei din copii din toate colțurile țării, consilieri și lideri, care servesc ca modele pozitive și care pot lăsa o impresie foarte bună copiilor, întrucât ei nu sunt văzuți ca „autorități stricte, ci ca prieteni” care au grijă de ei.
Tabăra ne stimulează să petrecem timp în aer liber și să ne bucurăm de natură, ne crează amintiri frumoase pentru viitor, cu experiențe și prieteni noi. Este un timp de descoperire și de auto-îmbunătățire, ajută copiii să învețe cum să fie din nou copii.
Ce mod mai bun de a începe vacanța de vară dacă nu cu o tabără energizantă la munte, în care să aflăm mai multe unii despre alții?

Unde? La Tărlungeni, județul Brașov.

Acolo, unde răsăritul și apusul sunt unele dintre lucrurile care nu ai cum să le ratezi, nu au cum să nu te farmece de la prima ocheadă, stând la fereastra camerei de dormit și privindu-le îndelung,… te fascinează!

Tabăra de vară de spiritualitate și inițiere în activități montane, aflată la prima ediție, a luat oficial startul pe 3 iulie 2023 timp de 7 zile, la Tărlungeni. Ne-am adunat 20 de copii din București, Brașov, Zărnesti, Săcele, Franța, opt voluntari, șase traineri și organizatorii.

Avem Imnul taberei ? Avem

Hai să dăm mână cu mână
Cei din tabăra română
Din comuna Tărlungeni,
Din iulie ’23.
Domnului noi ne rugăm,
Ne distrăm și învățăm,
Pilde sfinte tălmăcim,
Oameni buni să fim dorim.

Râșnoveanul și brăneanul
Sunt frați buni cu zărneșteanul.
Uite și bucureșteanul
Braț la braț cu brașoveanul.
Amândoi suntem de-o mamă,
Maica Sfântă fără seamăn;
Toți iubim biserica,
Sportul, dansul, muzica.

Uneori noi înotăm,
Alteori mai și dansăm,
Cântăm, lucruri povestim
Ori pe munți călătorim.
Unde-i unul nu-i putere
La fotbal și studiere,
Unde-s doi puterea crește,
Viața noastră înflorește.

Începutul seriilor de tabere a fost cum nu se poate mai promițător.

Tabăra a însemnat energie, multe ore de activități și inspirație, iar la finalul primei serii, zâmbetele de pe chipurile copiilor și dorința de a se reîntoarce, ne-au arătat că suntem pe drumul cel bun.

Ce am făcut? Dar ce nu am facut,multe și frumoase…

  • Atelierul de iconografie: am învățat în ce constă perspectiva inversă, care este rolul luminii, al cromaticii în iconografie, care sunt culorile de pământ şi cele divine, cum se combină culorile, cum se pictează în amănunt o icoană.
  • Atelierul de alpinism: cum montăm un cort, ce trebuie să conțină un rucsac pentru o expediție montană, ce ținută să îmbrăcăm în excursiile pe munte, etc.
  • Ateliere biblice: participare la slujbele organizate în bisericuța de lemn, aplicarea în practică a Pildei Semănătorului.
  • Atelierul micului detectiv;
  • Drumeții montane;
  • Înot, că doar este luna lui cuptor;
  • Foc de tabără: după o zi plină de adrenalină, ce poate fi mai relaxant decât să petreci o seară în jurul unui foc de tabără impresionant? Petrecerea a continuat în aer liber, cu muzică și dans în jurul focului de tabără.

Ce am învățat?

  • Să fim ordonați, independenți, să fim mai puternici, să depășim bariere;
  • Să integrăm faptul că sportul înseamnă sănătate iar înotul reprezintă o dezvoltare armonioasă;
  • Că ne jucăm dar învățăm;
  • Că suntem toți o echipă! Vom învăța și exemplifica în diversele noastre activități următoarele: “Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!” dar și că, într-o echipă, suntem “Toți pentru unul și unul pentru toți!“
  • Să ne respectăm coechipierii, să fim mai îndemânatici;
  • Să iubim arta, tradițiile și natura!

Mulțumim organizatorilor, voluntarilor și vouă care ați făcut această experiență posibilă!

Postăm o mică parte din amintirile noastre de neuitat….

Și vreau să cred că în sezonul următor, îți faci și tu bagajul ca să ne întâlnim pentru

o nouă aventură și să devii curajosul aventurier.

(Livia Manuela Albani)

Pentru mai multe detalii ne puteti urmări pe pagina de facebook