Troița Dârste, Dealul „Pleașa”, Brașov

Protopopiatul Ortodox Brasov > Blog > Articole Recente > Troița Dârste, Dealul „Pleașa”, Brașov

Troița Dârste, Dealul „Pleașa”, Brașov

Loc de rugăciune și pelerinaj

Anul Domnului 1923, prin dania și grija familiei Gheorghe Cimpoacă, mai apoi îngrijită de urmașii acestora, familia Ioan Sârbu, s-a ridicat Troița Dârste, pe Dealul Pleașa.

Troița se află în punctul cel mai înalt al dealului, loc unde în fiecare an, de Sfânta sărbătoare a Înălţării Domnului, creştinii dârstari obişnuiesc să iasă în procesiune. La troiţă se poate ajunge de la Lacul Noua urmând o potecă, uşor accesibilă, prin pădurea aflată în partea estică a lacului.

După anul 1989, la îndemnul părintelui paroh, Iosif Bogdan, mai multi credincioși ai locului au contribuit la reparațiile efectuate asupra micului edificiu, printre care amintim familiile Octavian Sârbu, Gheorghe Bălan și fiul Răzvan, Cornel Văduva, Cristian Ioan Pop. Totodată, troița a fost împodobită cu pictura realizată de Constantin Hrihor, și resfințită în ziua de 20 iulie 2003.

În data de 16 februarie 2023, la împlinirea vârstei de 80 de ani, domnul Constantin Milu împreună cu soția, Maria Elena, se hotărăsc să aducă mulțumire Domnului, prin contribuție financiară la renovarea Troiței. Astfel, au fost executate lucrări de reparații interioare, exterioare și refacerea picturii, prin strădania preotului-pictor Aurel Dolea, Răzvan Bălan și a lui Cornel Văduva împreuna cu fiul,Tudor.

Joi, 27 iulie 2023, la împlinirea celor 100 de ani, părintele paroh, Vasile Bogdan,
a oficiat slujba de resfințire a troiței, înconjurat de un sobor de preoți.

(Livia Manuela Albani)