Ziua Praznicului “Sfinților Împărați Constantin și Elena”

Protopopiatul Ortodox Brasov > Blog > Articole Recente > Ziua Praznicului “Sfinților Împărați Constantin și Elena”

21.05.2023

În ziua Praznicului “Sfinților Împărați Constantin și Elena” credinciosii din parohiile Valea Cetatii 1 si Valea Cetatii 2 au sărbătorit hramul bisericii din cartierul brașovean Răcădău.

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie la hramul bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din cartierul Răcădău. Ierarhul a liturghisit împreună cu protopopul de Brașov, parintele dr. Dănuț Benga, protopopul de Bran-Zărnești pr. dr. Ion Manea, preoții parohi dr. George Robert Tătulea și dr. Vasile Alexandru Prodea, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare. Credincioșii au participat în număr mare la slujba arhierească, unde au fost prezenți subprefectul Lucian Pătrașcu, vicepreședintele Consiliului Județean Șerban Todorică, viceprimarul Sebastian Rusu, inspectorul general școlar Ovidiu Florin Tripșa și alte oficialități locale ale Brașovului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Cvintetul Anatoly al Operei Brașov. În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Costel Cristinel Poinescu a fost hirotonit preot pe seama parohiei Lupșa, protopopiatul Rupea. La final Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oferit ordinul Sfântul ierarh Andrei Șaguna Mitropolitul Ardealului, preoților parohi dr. George Robert Tătulea și dr. Vasile Alexandru Prodea, iar epitropilor și consiliului parohial le-a oferit acte de cinstire.
„În ziua Hramului Sfintei noastre biserici ori de câte ori ajunge marea bucurie a Sfinților Împărați Constantin și Elena suntem cuprinși cu toții de niște simțăminte alese, pentru că sfinții numiți de biserică întocmai cu apostolii Constantin și maica sa Elena sunt ocrotitorii parohiei noastre, sunt ocrotitorii noștri ai tuturor și, mai mult decât atât, rugători către Tronul Preasfintei Treimi. Pentru fiecare suflet în parte, bucuria acestei zile a fost încununată de prezența în mijlocul nostru, a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit săvârșind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească și vorbindu-ne atât de frumos despre lucrarea ziditoare a Sfinților Împărați.” a mulțumit ierarhului preotul paroh dr. Vasile Alexandru Prodea.

Olimpicii la fazele județene și naționale a Olimpiadei de Religie, precum și câștigătorii concursului de cateheză organizat de Patriarhia Română au fost premiați cu diplome și burse de merit în prezența oficialităților locale și a credincioșilor.

La final a fost săvârșit un parastas pentru ctitorii lăcașului de cult care au trecut la Domnul.(Arhiepiscopia Sibiului)