Capela Militară "Sf. Mare Mucenic Gheorghe"- MaPN Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa"

Istoricul comunităţii parohiale

Capela militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință” din cadrul Brigăzii 2 Vânători de Munte „SARMIZEGETUSA”, Protopopiatul Ortodox Român Brașov.

Istoricul bisericii parohiale
Istoria zidirii ei

În anul 2009 s-a luat decizia la nivelul comenzii marii unități de a muta vechiul paraclis militar de incintă într-un spațiu mai mare și cu un acces mai facil în zilele de duminică și sărbători. A fost identificat un spațiu ce răspundea acestor nevoi și s-a trecut la reamenajarea acestuia din garaj de reparat tehnică militară în capelă militară. Începând cu februarie 2010 s-au înlocuit instalațiile electrice, pardoseala, tâmplăria și pentru a obține aspectul de biserică au fost confecționate din structuri metalice bolți și arcade semirotunde, pentru ca mai apoi întreg spațiu să fie placat cu rigips.

Pe 12 octombrie 2010 reamenajarea propriu-zisă a fost finalizată, pentru ca până pe 21 octombrie 2010 să se reușească montarea catapetesmei din vechiul spațiu cultic și începerea Sfintelor Slujbe.

În anul 2013 cu sprijinul unor donatori și a Consiliului Județean Brașov a fost amenajată intrarea în capelă dinspre curtea interioară a unității. A fost construită o clopotniță din structură metalică placată cu lemn. Au fost făcute alei cu pavaj de beton și s-au amenajat ronduri cu flori.

În anul 2014 au fost schimbate icoanele de pe catapeteasmă și s-au înlocuit sistemele pluviale și pazia acoperișului.

Arhitectura

Capela militară este parte integrantă a unui pavilion ce se întinde pe latura estică a cazărmii, de pe strada Nicolae Titulescu, aparținând Brigăzii 2 Vânători de Munte „SARMIZEGETUSA” din Brașov. Costrucția este din cărămidă având acoperișul în patru ape acoperit cu țiglă de beton. Nava este rectangulară având o lățime de 10 metri și o lungime de 7 metri, pe mijloc în dreptul catapetesmei există doi stâlpi de cărămidă, meniți să susțină plafonul. Sfântul Altar a fost compartimentat din pereți de rigips rezultând două intrânduri de-a stânga și de de-a dreapta acestuia. În capelă există două intrări: una dinspre curtea interioară pe latura sudică, și una dinspre strada Dorobanților pe latura nordică.

Pictura

Pereții au fost împodobiți cu pictură între anii 2012-2013. S-au realizat medalioane cu sfinți atât pe pereți cât și pe tavanul central. Icoanele sunt neobizantine și au fost realizate cu culori acrilice de preacucernicul părinte Aurel Dolea, din Parohia Stejărișul.

OBIECTE VECHI DE CULT

MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI POMELNICE ŞI ALTE ÎNSCRIERI SAU INSCRIPŢII

ŞIRUL PREOŢILOR PAROHI

Preacucernicul preot militar Bogdan Ciprian Oancea din 01.04.2001 și până în prezent.

CÂNTĂREŢI ŞI EPITROPI DE SEAMĂ

Comandantul unității din perioada construirii lăcașului de cult Gen.bg.Cristinel Cernea; Domnul Colonel Constantin Vlad Locțiitorul comandantului. Răspunsurile la strană sunt date de militari cu pregătire teologică.

PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI

Capela militară deservește din punct de vedere spiritual militari din garnizoana Brașov aparținând brigăzii de vânători de munte dar și altor structuri militare din municipiu. De asemenea preotul militar oferă consiliere și servicii cultice veteranilor de război, văduvelor și militarilor în rezervă în calitate de preot de garnizoană.

Activităţi pastoral-misionare , culturale , editoriale , filantropice, catehetice ş.a.

În toate duminicile și sărbătorile religioase se oficiază Sfânta Liturghie, la sărbătorile naționale, comemorări și zile ale armelor sunt organizate ceremonii militar- religioase în locuri publice din Brașov. Preotul militar asigură asistența religioasă militarilor și familiilor acestora în cazarmă dar și la locuințele acestora.

În colaborare cu Complexul militar Brașov se organizează un concert bianual de muzică corală sacră intitulat „Doamne, auzi glasul meu”. În preajma Crăciunului și a Sfintelor Paști sunt organizate colecte de bani și bunuri pentru nevoiași. În colaborare cu Fundația Transilvania Express se organizează în Brașov cina săracilor în cadrul campaniei „Și ei sunt ai nostrii ”.

Adresa: Brigada 2 Vânători de munte „SARMIZEGETUSA” din Brașov;
Str. Nicolae Titulescu nr. 1
Hramul: ,, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de biruință”
Telefon: 0268/411952/int.306; Tel: 0740031618